Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Καραμπινάτος αποπροσανατολισμός

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, επικαλούμενη «παρατυπίες» και «κυκλώματα», βγάζει εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες πραγματικής παραγωγής

Με νέα «φτηνά» επικοινωνιακά τρικάκια επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να «φουσκώσει» το δήθεν ενδιαφέρον της για το βαμβάκι και κυρίως να εξαπατήσει και αποπροσανατολίσει τους αγωνιζόμενους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς και την κοινή γνώμη. Στα πλαίσια αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο - για οφθαλμοφανείς λόγους δημιουργίας εντυπώσεων - πως εντοπίστηκε «κύκλωμα παράνομης συγκέντρωσης βαμβακιού». Και η διατύπωση αυτή ήρθε να δώσει τροφή στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα, αθηναϊκά και επαρχιακά, για ρεπορτάζ και τίτλους περί καταπολέμησης των απατών και του αέρα στο βαμβάκι.

Χτες στο υπουργείο Γεωργίας, υπουργός και υφυπουργοί παραχώρησαν... «ειδική» συνέντευξη Τύπου και βγήκε και σχετική ανακοίνωση, αλλά δεν έγινε αναφορά σε «κυκλώματα». Εγινε μόνο λόγος για «σημαντικές παραβάσεις και παρατυπίες». Γι' αυτό, όπως δήλωσε ο Γ. Δρυς κάνοντας την εισαγωγή της δημοσιοποίησης της μεγάλης αυτής επιτυχίας... του ΟΠΕΚΕΠΕ και της κυβέρνησης, «το υπουργείο Γεωργίας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών». Και αμέσως μετά έφυγε για να πάει στις Βρυξέλλες για... να υπερασπιστεί, λέει, τα συμφέροντα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών και καπνοπαραγωγών.

Η ουσία είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έστησε ένα ολόκληρο σκηνικό κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών, που αυτές τις μέρες πραγματοποιούν μεγαλειώδη συλλαλητήρια στη Θεσσαλία, ενάντια στον καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι και στις συνακόλουθες κυβερνητικές αποφάσεις. Ετσι ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν 10 παράνομες αλάνες σε Πέλλα, Ημαθία και Θεσσαλονίκη με 3.150 τόνους βαμβακιού, δίνοντας και ονόματα μεσιτών... στη δημοσιότητα, καθώς και έξι εκκοκκιστήρια στα οποία φέρεται να παραδόθηκαν χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των παραγωγών συνολικά 2.232 τόνοι. Οπως ειπώθηκε χτες, επίκειται και υπουργική απόφαση με «τσουχτερά πρόστιμα» και οι παραπάνω ποσότητες χαρακτηρίζονται μη επιλέξιμες.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που με «παράνομα» μέσα επιχειρεί να περιορίσει την επιδοτούμενη ποσότητα βαμβακιού, ανακοινώνει παρατυπίες που έγιναν με βάση τα όσα ορίζουν δικές της αποφάσεις και εγκύκλιοι, οι οποίες ως μόνη επιδίωξη είχαν να πετύχουν το προαναφερόμενο σχέδιο. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι 3.150 τόνοι που βρέθηκαν στις 10 παράνομες αλάνες είναι «παράτυποι» με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Σεπτέμβρη που καταργούσε τις αλάνες, αλλά δεν είναι αέρας. Είναι πραγματικές ποσότητες παραγωγής, που ανήκουν σε συγκεκριμένους βαμβακοπαραγωγούς. Το ίδιο ισχύει και με τους 2.232 τόνους, που δεν παραδόθηκαν αυτοπροσώπως στα 6 εκκοκκιστήρια. Η παρατυπία εδώ έγκειται στην ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθώς και σε μια εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 12/11, η οποία καταργούσε όλες τις εξαιρέσεις αυτοπρόσωπης παράδοσης βαμβακιού. Και το ερώτημα που προκύπτει, ανάμεσα σε άλλα, είναι: Τι θα πει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αν οι θιγόμενοι βαμβακοπαραγωγοί, που αποδεδειγμένα έβγαλαν αυτή την παραγωγή, προσφύγουν στη Δικαιοσύνη;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ