Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
«Κολλημένοι» με την ... ετικέτα!

Οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις αγορές - κρέατα, τυριά, σοκολατένια αυγά, παιχνίδια κλπ. - ενόψει Πάσχα

Στο πλαίσιο της πολιτικής που η αυστηρότητα των νόμων όσον αφορά στην καταλληλότητα των τροφίμων εξαντλείται στην... ετικέτα, στην αναγραφή της προέλευσης των προϊόντων και ορισμένων άλλων στοιχείων επάνω στη συσκευασία, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την ποιότητα του περιεχομένου, εξακολουθεί να κινείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ετσι, μετά τους σχετικές ελέγχους στα συσκευασμένα όσπρια που επιβεβαίωσαν αυτό που ο καθένας λίγο πολύ υποψιαζόταν, ότι δηλαδή βαφτίζονται ελληνικά εισαγόμενα όσπρια τα οποία τυποποιούνται από τις βιομηχανίες, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή το επόμενο διάστημα πρόκειται να ολοκληρώσει ανάλογους ελέγχους στη ζάχαρη και στο γάλα.

Στο μεταξύ, αύριο θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προκειμένου να αποφασίσει για το πρόστιμο που θα επιβάλει στη ΦΑΓΕ για την υπόθεση με τα μουχλιασμένα γιαούρτια. Την Πέμπτη θα αποφασιστούν τα αντίστοιχα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις τυποποίησης οσπρίων που δεν ανέγραφαν στις συσκευασίες ότι επρόκειτο για εισαγόμενο προϊόν.

Στην πεπατημένη της παραδοσιακής εντατικοποίησης των ελέγχων - ενόψει του Πάσχα - η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έστειλε τις προηγούμενες μέρες σχετική εγκύκλιο στις υπηρεσίες Εμπορίου των νομαρχιών. Ταυτόχρονα συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες αυτές κυρίως σε μια σειρά από είδη που «απαιτεί» η παράδοση.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επισημαίνει ότι θα πρέπει:

  • Στα κρέατα να αναζητιούνται οι σφραγίδες των υγειονομικών ελέγχων των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η σφραγίδα προέλευσης. Τα εγχώρια κρέατα έχουν σφραγίδα χρώματος τιρκουάζ και τα εισαγωγής χρώματος καστανού. Να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο κατάστημα, όσο αυτό είναι δυνατό να το κάνει ο ίδιος ο καταναλωτής, στις συνθήκες συντήρησης των κρεάτων και να προτιμούν αυτά που βγάζει ο καταστηματάρχης εκείνη την ώρα από το ψυγείο ή διατίθενται από τις ειδικές βιτρίνες.
  • Τα τυριά να είναι τοποθετημένα σε καθαρά δοχεία, να αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και η επωνυμία του παρασκευαστή. Να μην αγοράζονται και καταναλώνονται τυριά που η οσμή και η γεύση τους δεν είναι χαρακτηριστική του είδους τους.
  • Στις συσκευασίες των σοκολατένιων αυγών να αναζητιούνται ενδείξεις που αφορούν στη σύνθεση της σοκολάτας, εάν είναι υγείας, γάλακτος, απομίμηση κλπ., ημερομηνία ανάλωσης, ενώ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο περιεχόμενο, εάν δηλαδή υπάρχει κάποιο παιχνίδι που προορίζεται για παιδιά δεδομένου ότι μπορεί να αποτελείται από μικρά εξαρτήματα που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή τραυματισμό.
  • Τα παιχνίδια να φέρουν το σήμα CE που «κατά δήλωση του κατασκευαστή» σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τους όρους ασφαλείας. Πρέπει να φέρουν την εταιρική επωνυμία και το σήμα της εταιρίας, καθώς και τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα στην αγορά. Αυτά που λόγω λειτουργίας ή χαρακτηριστικών προορίζονται για ορισμένες ηλικίες πρέπει να αναγράφουν την ηλικία για την οποία προορίζονται. Συνιστάται να δίνεται προσοχή στις λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια ή αντικείμενα που έχουν πρότυπα βίας ή τρόμου, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών.

Τέλος, για τις χρησιμοποιούμενες βαφές αυγών, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επισημαίνει ότι είναι επιτρεπόμενες με βάση τον κώδικα τροφίμων και ποτών και δεν υπάρχει κίνδυνος εάν μια μικρή ποσότητα εισρεύσει στο εσωτερικό των αυγών. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται η βαφή ραγισμένων αυγών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ