Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Διαρκές χτύπημα των παροχών, πολλαπλάσιες οι εισφορές των εργαζομένων

Το διαρκές χτύπημα παροχών του ΟΑΕΔ, για τις οποίες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καταβάλλουν πολλαπλάσιες εισφορές, έρχονται να επιβεβαιώσουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2019 - 2020, όπως και για τη χορήγηση θεατρικών εισιτηρίων και δελτίων αγοράς βιβλίου.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του υπουργείου για «πολύπλευρη στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους», η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι όλο και περισσότερο ο ΟΑΕΔ και οι πρώην οργανισμοί ΟΕΚ και ΟΕΕ, που από το 2012 εντάχθηκαν σε αυτόν, μετατρέπονται σε εργαλεία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ στον αντίποδα, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι στερούνται στοιχειώδεις παροχές, για τις οποίες καταβάλλουν πολλαπλάσια ποσά.

«Τσεκούρι» σε όλες τις πτυχές του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού

Το νέο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού είναι αντιγραφή του περσινού και περιορίζεται στα 10 μόλις εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2011 το ίδιο πρόγραμμα ανερχόταν στα 62,7 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισφορές των εργαζομένων για τον συγκεκριμένο σκοπό είναι πολλαπλάσιες της δαπάνης που γίνεται. Ενδεικτικά, πέρυσι οι εισφορές που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι ανήλθαν στα 127 εκατ. ευρώ!

Επιπλέον:

-- Οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα είναι και φέτος 140.000 άτομα, έναντι 570.000 ατόμων το 2011...

-- Οι μέρες διανυκτέρευσης που επιδοτούνται έχουν συρρικνωθεί σε 5, από 7 όπως ίσχυε παλιότερα (προβλέπονται περισσότερες διανυκτερεύσεις μόνο για Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω, και αυτό σε σύνδεση... με το Προσφυγικό!).

-- Σε αντίθεση με το παρελθόν, και φέτος το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει στους δικαιούχους τους συνταξιούχους, παρότι οι αιματηρές περικοπές στις συντάξεις έχουν οδηγήσει και τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων να μην μπορεί να κάνει διακοπές.

«Με το κιάλι» τα θεατρικά εισιτήρια και τα δελτία αγοράς βιβλίων

Αντίστοιχα συρρικνωμένο είναι και το πρόγραμμα διάθεσης επιταγών για την αγορά βιβλίων και εισιτηρίων για θεατρικές παραστάσεις:

Στο νέο πρόγραμμα προβλέπονται μόλις 150.000 δικαιούχοι αγοράς βιβλίων και 200.000 δικαιούχοι εισιτηρίων θεατρικών παραστάσεων. Αυτά, όταν μόνο οι μισθωτοί που πληρώνουν εισφορές για τις συγκεκριμένες παροχές και οι άνεργοι ξεπερνούν τα 3,2 εκατομμύρια άτομα...

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το 2009 οι δικαιούχοι εισιτηρίων για θεατρικές παραστάσεις, μόνο στην Αττική ανέρχονταν σε 460.000, με τα 110.000 εισιτήρια να αφορούν τη θερινή περίοδο. Ο δε αριθμός επιταγών για την αγορά βιβλίων το ίδιο έτος ήταν 260.000...

Απαράδεκτα πλεονάσματα στον ΟΑΕΔ

Το διαρκές χτύπημα των παραπάνω παροχών και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχε προδιαγραφεί από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ κατά την έγκριση του φετινού προϋπολογισμού, ο οποίος προέβλεψε ένα πλεόνασμα μαμούθ που φτάνει τα 581 εκατομμύρια ευρώ! Ενα πλεόνασμα πραγματικά ματωμένο, καθώς βασίζεται στις εισφορές των εργαζομένων και στη μόνιμη συμπίεση των κονδυλίων που έχουν τεράστια ανάγκη οι άνεργοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, για φέτος τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ προϋπολογίζονται στα 3,113 δισ. ευρώ (μαζί με έσοδα από χρεολύσια) και τα συνολικά έξοδα (μαζί και των δανείων) στα 2,532 δισ. ευρώ.

Και τα φετινά προγράμματα του ΟΑΕΔ επιβεβαιώνουν το ρόλο του Οργανισμού και όσα υπογράμμισε κατά τη διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού του το ΠΑΜΕ:

«Ο ΟΑΕΔ δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει πλεόνασμα οποιασδήποτε μορφής όταν το πλέγμα προστασίας των ανέργων αδυνατίζει, ειδικά όταν το πλεόνασμα φαίνεται να δημιουργείται από τις ίδιες τις εισφορές των ανέργων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλεόνασμα όταν επιδοτείται σταθερά η συντριπτική μειοψηφία των ανέργων της χώρας και όταν το επίδομα ανεργίας παραμένει κουτσουρεμένο... Δεν μπορεί να μιλάμε για πλεόνασμα όταν δεν υπάρχουν νέα κατασκευαστικά προγράμματα, όταν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αφορούν ελάχιστους και με προϋποθέσεις, όταν χιλιάδες άνεργοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας πρέπει να περάσουν χίλια μύρια κύματα για να πάρουν μια έκτακτη ενίσχυση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org