Πέμπτη 23 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΕΕΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κινητοποίηση για τα «ατυχήματα» στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, απαιτώντας να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση της εργασίας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στελέχωση των ιατρείων και κατάργηση του «δουλεμπορίου».

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή το νέο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες και είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό των δαχτύλων του χεριού ενός εργαζόμενου - οδηγού, 60 χρόνων, που σε 10 μέρες βγαίνει στη σύνταξη.

Οπως καταγγέλλει το ΣΕΕΕΝ, «είναι καθαρά θέμα τύχης ότι σήμερα δεν μετράμε νεκρό εργαζόμενο στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και ευρύτερα στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ». Εδώ και αρκετό διάστημα το Σωματείο έχει καταγγείλει την εντατικοποίηση της εργασίας, τα 12ωρα και 16ωρα στους ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Αμυνταίου, Καρδιάς κ.ο.κ. Εχει καταγγείλει τις ελλείψεις σε προσωπικό σε βασικά πόστα, που οδηγούν έτσι τους εργαζόμενους να καλύπτουν πόστα εκτός της ειδικότητάς τους. Παράλληλα, έχει καταγγείλει την έλλειψη στελεχωμένων ιατρείων με μόνιμο προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο μια γιατρός είναι μόνιμη σε όλο το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι ελάχιστοι άλλοι που απασχολούνται δουλεύουν με ετήσιες συμβάσεις. Και μόλις προ ημερών έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ ΑΕ σχεδιάζει να κλείσει ιατρεία στα ορυχεία...

«Ολη αυτή η κατάσταση βαραίνει τη ΔΕΗ ΑΕ, που μπροστά στον ανελέητο ανταγωνισμό για να διαφυλάξει τα κέρδη της τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν κάνει προσλήψεις, επεκτείνει το "δουλεμπόριο", την εντατικοποίηση της εργασίας. Περικόπτει από την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες να μετράμε δεκάδες εργατικά "ατυχήματα"», καταγγέλλει το Σωματείο.

Παράλληλα, τονίζει ότι «αμέτρητες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγουμένων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στον βωμό της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σήμερα με τις τυμπανοκρουσίες για τη μετάβαση στη "μεταλιγνιτική εποχή", έχουν μετατρέψει μαζί με την εργοδοσία σε κάτεργα τους χώρους δουλειάς και σύγχρονους δούλους τους εργαζόμενους».

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους οργανωμένα να διεκδικήσουν: Αμεσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου, πλήρους στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Να μην κλείσει κανένα ιατρείο. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να σταματήσουν τα 12ωρα - 16ωρα και η εντατικοποίηση της εργασίας. 8ωρο - 5ήμερο. Κατάργηση του «δουλεμπορίου» και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ