Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Δεν θα γίνουμε γλάστρες στις προεκλογικές φιέστες και τα παιχνίδια τους!

Ανακοίνωση με αφορμή το σόου που στήνει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση

Την έντονη διαμαρτυρία τους στην επιχείρηση της κυβέρνησης να μετατρέψει τις καθαρίστριες σε «γλάστρες στις προεκλογικές φιέστες» και να παίξει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους, εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους Σωματεία καθαριστών και καθαριστριών.

Οπως σημειώνουν τα Σωματεία, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα «κώφευαν, ακύρωναν συναντήσεις και πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες», χτες τους ανακοινώθηκε ότι το προγραμματισμένο ραντεβού που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών, το οποίο μάλιστα είχε ζητηθεί εδώ και μήνες και το ανέβαλαν συνεχώς, μεταφέρεται όλως τυχαίως για σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού!

Δεν λύθηκε τίποτα όσον αφορά την ομηρία μας και την εκμετάλλευση

«Στις πλάτες των καθαριστριών έχουν παιχτεί αρκετά προεκλογικά παιχνίδια», ξεκαθαρίζουν τα Σωματεία και επισημαίνουν τα εξής:

«Καμία συναδέλφισσα δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει, ότι δεν γνωρίζει. Ο δίκαιος αγώνας των συναδελφισσών καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να αξιοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανέλιξή του στην κυβέρνηση, όμως η εμπειρία όλων μας δείχνει πως στον κλάδο της καθαριότητας δεν λύθηκε τίποτα όσον αφορά την ομηρία μας, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με συγκροτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με την ένταξη όλου του κλάδου στα βαρέα και στα ανθυγιεινά. Οι εργολάβοι στην καθαριότητα, παρά τα επικοινωνιακά μεγάλα λόγια, συνεχίζουν όχι μόνο να υπάρχουν και να πολλαπλασιάζουν το έργο τους, αλλά και οξύνουν την τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους, με καθυστερήσεις δεδουλευμένων, με απειλές και απολύσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο στον κλάδο της καθαριότητας, με την πολυδιάσπαση και την εργασιακή ομηρία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που επικρατούν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, στις μεταφορές, στα λιμάνια, σε υπουργεία και ΟΑΕΔ, αλλά και σε δεκάδες χώρους δουλειάς, έρχεται υποκριτικά 10 μέρες πριν τις εκλογές να τερματίσει την κοροϊδία στις πλάτες των εργαζομένων, καλώντας τα σωματεία καθαριστριών στο Μαξίμου για να μοιράσει ψίχουλα, όταν μας έχουν κλέψει καρβέλια ολάκερα.

Από το σύνθημα "διώχνουμε τους εργολάβους" οι εργαζόμενοι εργολαβικοί βρέθηκαν να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου με κουτσουρεμένα δικαιώματα, εκτός ΒΑΕ, επιδόματα, άδειες εγκυμοσύνης, 13ο και 14ο μισθό. Εγινε δηλαδή εργολάβος το ίδιο το κράτος. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων έργου που είχαν επιβάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις σχολικές καθαρίστριες».

Ο,τι αποσπάμε προέρχεται από τους αγώνες μας - Συνεχίζουμε ανυποχώρητα!

Μπροστά σε αυτήν την κοροϊδία της κυβέρνησης, που δεν έχει τέλος, τα Σωματεία, απαντώντας και στη ρητορική της κυβέρνησης πως δήθεν εκπροσωπεί τους «πολλούς», ερωτούν: «Για ποιον τάχα αγωνίζεται η κυβέρνηση, όταν διατηρεί και συντηρεί τους μισθούς πείνας των 200 - 300 ευρώ και παράλληλα αρνείται τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών, διατηρώντας όλες τις μορφές ομηρίας με συμβάσεις που ανανεώνονται ανά 8μηνο, έτος ή ανά 2 έτη; Γιατί θυμήθηκε ξαφνικά τώρα ο υπουργός να στείλει τάχα "αυστηρή" εγκύκλιο προς τους δήμους για την υπογραφή συμβάσεων και για τα μέτρα ατομικής προστασίας;».

Οσο για τη φιέστα που στήνουν για τα κανάλια αλλά και για να ξεγελάσουν συνολικά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τα Σωματεία σημειώνουν: «Τους αφήνουμε να μιλήσουν με αυτούς που συνομιλούσαν μέχρι και χτες... τον γνωστό εργοδότη - συνδικαλιστή Καραγεωργόπουλο και τα ποδάρια της συνδικαλιστικής μαφίας στην ΟΙΥΕ».

Τέλος η ανακοίνωση καταλήγει:

«Οι ανάγκες μας είναι υπαρκτές και μεγάλες! Η εργοδοτική ασυδοσία σε πλήθος εργασιακών χώρων γενικεύεται!

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια, είναι συγκεκριμένα και αφορούν το σύνολο του κλάδου! Να τα ικανοποιήσουν στο σύνολό τους χωρίς επικοινωνιακά τρικ και εμπαιγμό! Ο,τι αποσπάμε προέρχεται από τους αγώνες μας. Αυτοί ασκούν πίεση στην κυβέρνηση!

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα, οργανώνουμε τις διεκδικήσεις μας!

Η ένταξη του επαγγέλματος στα ΒΑΕ και οι αυξήσεις στους μισθούς αφορούν όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα!

Δεν θα γίνουμε προεκλογική κορνίζα κανενός!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org