Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν κάθε λόγο να βαδίσουν μαζί με το ΚΚΕ!

Συζήτηση με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του Κόμματος Δημήτρη Βιτάλη

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τις εκλογές στους δήμους και τις Περιφέρειες, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Δημήτρη Βιτάλη, αυτοαπασχολούμενο, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύεται η ανάγκη οι αυτοαπασχολούμενοι, με βάση την πείρα τους και όλα όσα εξακολουθούν να βιώνουν, να στηρίξουν μαζικά το ΚΚΕ, απέναντι στην ΕΕ και την πολιτική που τους τσακίζει για να ενισχύσει τα μονοπώλια, απέναντι σε όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτήν την πολιτική και στήνουν διάφορες παγίδες για να χρυσώσουν το χάπι της αντιλαϊκής επίθεσης διαρκείας.

***

-- Πώς σχολιάζετε όσα λέει η κυβέρνηση, ότι με τη ρύθμιση που ψήφισε αυτές τις μέρες για τις 120 δόσεις ανακουφίζει τους αυτοαπασχολούμενους και δίνει λύση σε χρόνια προβλήματά τους;

-- Η κυβέρνηση, με τις ρυθμίσεις για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, επιδιώκει προεκλογικά να χρυσώσει το χάπι και να εμφανιστεί σαν σωτήρας.

Θέλει να κρύψει ότι η πολιτική της ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων που ακολουθεί, εναρμονισμένη στο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ, ενισχύει τις αιτίες που συντρίβουν τους αυτοαπασχολούμενους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, όπως και οι προηγούμενες, έχει βαριές ευθύνες για τη σημερινή άθλια κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.


Η κυβέρνηση διατηρεί άθικτο όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έφτιαξε νόμο - νόμο τα προηγούμενα πέντε χρόνια, αλλά και αυτό που της κληρονόμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα μνημόνια, οι «θεσμοί» κ.λπ., όπως η φορολόγηση από το 1ο ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, τα δημοτικά τέλη πάσης φύσεως που επιβάλλονται στη λογική της ανταποδοτικότητας, οι ασφαλιστικές εισφορές στο 20% του εισοδήματος. Οι αντιλαϊκές πολιτικές που φούντωσαν τα χρέη, δηλαδή, ζουν και βασιλεύουν.

Το αυτονόητο «κούρεμα» των χρεών είναι πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα άλλωστε, απλά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν προεκλογική παροχή. Ομως ακόμα και αυτό στην ουσία δεν χαρίζεται στους αυτοαπασχολούμενους γιατί δήθεν τώρα ήρθε η ώρα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα «ανταλλάσσεται» εκβιαστικά με τη δραστική μείωση των συντάξεών τους στην οποία οδηγεί ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Εχουν υπόψη οι συνάδελφοι ότι ρυθμίσεις με δόσεις έχουμε ζήσει και στο παρελθόν. Λίγοι κατάφεραν να ακολουθήσουν, αφού καλά καλά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες απαιτήσεις. Για όσους δεν καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στον χρόνιο Γολγοθά των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων και των τρεχουσών υποχρεώσεων, όχι μόνο χάνεται ο επανυπολογισμός και δεν διαγράφονται τα χρέη, αλλά συνεχίζουν να περιμένουν στη γωνία οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, ακόμα και για χρέη 500 ευρώ, αφού δεν καταργείται το ΚΕΑΟ. Παραμένουν λοιπόν οι κύριοι μοχλοί εκβιασμού για να εισπραχθεί και το τελευταίο ευρώ όσων δεν καταφέρουν να εκπληρώσουν τις τρέχουσες και τις ρυθμισμένες υποχρεώσεις τους.

Απέναντι σε κάλπικες υποσχέσεις και «αναπτυξιακά σχέδια», κριτήριο η πείρα μας και όσα βιώνουμε

-- Τι σημαίνουν για τους αυτοαπασχολούμενους η καταγραφόμενη οικονομική ανάκαμψη και τα διάφορα «αναπτυξιακά σχέδια», που προβάλλονται πιο έντονα μπροστά στις εκλογές;

-- Η υποκρισία συνεχίζεται και εδώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, από τη μία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη διάσωση των μικροεπαγγελματιών, της δήθεν «ραχοκοκαλιάς της οικονομίας», υπόσχονται «ανασυγκρότηση της οικονομίας», «δίκαιη ανάπτυξη», «ευκαιρίες ανάπτυξης» και άλλα τέτοια, και από την άλλη, μαζί με τον ΣΕΒ και τα επιτελεία της ΕΕ, διακηρύσσουν ότι η ύπαρξη των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ είναι «διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».

Οι αυτοαπασχολούμενοι επομένως δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα, έχουν πείρα πλέον. Είτε σε φάση οικονομικής κρίσης είτε σε φάση ανάκαμψης, οι νομοθετικές ρυθμίσεις δίνουν χείρα βοηθείας στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Αυτές θέλουν να σώσουν από τα χρέη, να τις εκσυγχρονίσουν, να τις περάσουν σχετικά ομαλά σε συγχώνευση, εξαγορά κ.λπ. Από εμάς, ακόμα και όταν παρουσιάζουν νέες ρυθμίσεις και σχέδια επενδύσεων, επιδιώκουν στην πράξη να πάρουν περισσότερα σε φόρους, τόκους, τέλη.

Η ασταθής και ασθενική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας σε ορισμένους κλάδους, δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά την κατάσταση, όπως υπόσχονται για να αποσπάσουν την ανοχή των αυτοαπασχολούμενων. Ακόμη και στους κλάδους όπου υπάρχει αύξηση τζίρου, αυτή αφορά τους κύκλους εργασιών μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, οι μικροί καταγράφουν ζημίες και στασιμότητα. Χαρακτηριστικά, στο εμπόριο το 2018, αν και καταγράφεται αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,5%, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις - ως επί το πλείστον οι πολύ μικρές - συνεχίζουν να καταγράφουν μείωση του τζίρου.

Την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου τη βιώνουμε ήδη: Συνοδεύεται από εξαντλητικές συνθήκες εργασίας για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών. Την ίδια στιγμή, το εισόδημα δεν είναι ικανό να καλύψει τις βασικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους, πόσο μάλλον να οδηγήσει στα προ κρίσης επίπεδα διαβίωσης. Η ανασφάλεια για το αύριο παραμένει, γι' αυτό κατά τη γνώμη μας χρειάζεται ο καθένας να προβληματιστεί για το πού οδηγεί αυτός ο δρόμος ανάπτυξης και να κάνει την επιλογή του, να στηρίξει το ΚΚΕ παντού.

Στο επίκεντρο των προγραμμάτων και των επιδοτήσεων της ΕΕ είναι οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις

-- Πολύς λόγος γίνεται επίσης για την ΕΕ, για τα διάφορα ευρωενωσιακά προγράμματα και κονδύλια για την «ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Μπορούν αυτά να δώσουν διέξοδο, να βελτιώσουν την κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ;

-- Ο πακτωλός των ευρωενωσιακών επιδοτήσεων και προγραμμάτων, που διοχετεύονται και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και μέσω δήμων και Περιφερειών, κατευθύνεται στοχευμένα στην εξυπηρέτηση των αναγκών των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Ο οξυμένος ανταγωνισμός των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μεταξύ τους, αλλά και με τις αντίστοιχες αμερικανικές και κυρίως τις κινεζικές τα τελευταία χρόνια, οδήγησε επανειλημμένα στη λήψη μέτρων που στόχο είχαν και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ. Και φυσικά, όταν η ΕΕ μιλά για «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», εννοεί εταιρείες με προσωπικό μέχρι 250 άτομα.

Ιεραρχείται προφανώς η στήριξη των ΜμΕ που μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά, που έχουν προσωπικό, που λειτουργούν δορυφορικά και είναι χρήσιμες στο μεγάλο κεφάλαιο, και όχι φυσικά οι χιλιάδες διάσπαρτες μικροεπιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων.

Αντίθετα, αυτές οι μικροεπιχειρήσεις, οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό ή με 2-3 εργαζόμενους, που δύσκολα μπορούν έτσι κι αλλιώς να μεγαλώσουν, που αδυνατούν να λειτουργήσουν με προοπτική μεγέθυνσης, θεωρούνται διαρθρωτικό πρόβλημα. Είναι, αν θέλετε, ένα βαρίδι που εμποδίζει την παραπέρα ανταγωνιστικότητα, αφού είναι πιο αδύναμες παραγωγικά, ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου είναι πολυπληθείς.

Επομένως, τα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ συνεχίζονται με πιο στοχευμένα κονδύλια στις μεσαίες επιχειρήσεις, προωθούνται μέτρα αναβάθμισης - εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων, γίνονται διασυνοριακές διευκολύνσεις, ενισχύεται το ηλεκτρονικό εμπόριο, προωθούνται τα «clusters», δηλαδή συνεργατικά σχήματα. Αυτά τα μέτρα οξύνουν παραπέρα τον ανταγωνισμό.

Ακόμα και κάποια λίγα προγράμματα στα οποία δίνεται δικαίωμα πρόσβασης σε μικροεπιχειρηματίες έχουν δυσβάσταχτους όρους και προϋποθέσεις, απαιτούν ίδια κεφάλαια για να υλοποιηθούν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση που ζουν σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι.

Ισχυρό ΚΚΕ, απέναντι στην πολιτική που μας τσακίζει, για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας

-- Γιατί το ΚΚΕ λέει ότι η μόνη σωστή επιλογή για τους αυτοαπασχολούμενους είναι η ενίσχυσή του;

-- Το ΚΚΕ δεν δίστασε να πει την αλήθεια στους αυτοαπασχολούμενους για την ΕΕ. Συκοφαντήθηκε γι' αυτή του τη θέση, αλλά δικαιώθηκε πλήρως, αφού η υπογραφή της ΕΕ είναι φαρδιά - πλατιά σε κάθε μέτρο σε βάρος τους.

Το ΚΚΕ στήριξε τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στους δήμους και τις Περιφέρειες. Υπερασπίστηκε τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειάς τους για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Αθλητισμό, Πολιτισμό, αποκαλύπτοντας ότι δεν μπορούν να μπαίνουν στην «κλίνη του Προκρούστη» στο όνομα του κόστους.

Το ΚΚΕ δεν δίστασε να συζητήσει πλατιά με τους αυτοαπασχολούμενους για την προοπτική των μικρών ατομικών επιχειρήσεων στο ρινγκ της ελεύθερης αγοράς, στον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, προκειμένου να τους προετοιμάσει για την ανάγκη η πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους να πάρει χαρακτηριστικά ρήξης και σύγκρουσης.

Σήμερα το ΚΚΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να πάρουν και αυτοί τη θέση τους στον αναγκαίο από κάθε πλευρά αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, στην ΕΕ, στα κόμματά τους, και αυτό προϋποθέτει την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Απευθυνόμαστε στους αυτοαπασχολούμενους ως εργαζόμενους ανθρώπους, χρήσιμους για την κοινωνία, που βασανίζονται και αυτοί για την καθημερινή επιβίωση, δείχνοντάς τους ότι το μέλλον του επαγγελματία ως εργαζόμενου πάει χέρι χέρι με το μέλλον του μισθωτού, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Ο αυτοαπασχολούμενος όχι μόνο δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από αυτήν την προοπτική, αντίθετα θα δει και οριστική διέξοδο στα δικά του αδιέξοδα. Στη δουλειά νύχτα - μέρα χωρίς αντίκρισμα, στον «καρκίνο» των χρεών και την καθημερινή ανασφάλεια αν θα υπάρχει και αύριο μεροκάματο. Θα εξασφαλίσει σταθερή δουλειά με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ποιότητα ζωής γι' αυτόν και τα παιδιά του.

Απευθυνόμαστε σε αυτοαπασχολούμενους που ακόμα και αν σήμερα δεν έχουν πειστεί πλήρως για την ορθότητα και αναγκαιότητα των θέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, μπορούν με ισχυρό ΚΚΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της ΕΕ και των πολιτικών της, των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους να κάνουν το βήμα, να επιλέξουν το δρόμο της αμφισβήτησης και της λαϊκής ευημερίας!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ