Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒASKET LEAGUE
Διαφωνίες για πλέι οφ, συμφωνία για αναδιάρθρωση

Με ερώτημα τη στάση του Ολυμπιακού τα μέλη του ΕΣΑΚΕ αποφάσισαν την άμεση έναρξη των πλέι οφ

Eurokinissi

Με ερώτημα τη στάση του Ολυμπιακού τα μέλη του ΕΣΑΚΕ αποφάσισαν την άμεση έναρξη των πλέι οφ
Το μέλλον της Basket League καθώς και η ημερομηνία έναρξης των πλέι οφ βρέθηκαν στο επίκεντρο του χτεσινού κομβικού ΔΣ του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ), το οποίο στιγματίστηκε από την κόντρα των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Αυτή κορυφώθηκε με την αποχώρηση των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός στα μισά της συνεδρίασης με αφορμή το θέμα της έναρξης των πλέι οφ. Συγκεκριμένα η απόφαση της πλειοψηφίας για επικύρωση της τελικής βαθμολογίας και άμεση έναρξη της τελικής φάσης του πρωταθλήματος ίσως και το διήμερο 18 - 19 Μάη εξόργισε την πλευρά του Ολυμπιακού καθώς εκκρεμεί η ένσταση που έχει υποβάλει στο ΑΣΕΑΔ για παρατυπίες στη διαδικασία κλήρωσης των διαιτητών της 26ης αγωνιστικής και τελευταίας της κανονικής περιόδου. Γι' αυτόν το λόγο οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός αφοί Αγγελόπουλοι αποχώρησαν έντονα εκνευρισμένοι μετά την απόφαση για έναρξη χωρίς απόφαση του ΑΣΕΑΔ, κάνοντας λόγο για πραξικοπηματικές ενέργειες, ενώ άφησαν υπονοούμενα πως ο Ολυμπιακός δεν θα κατέβει στη διαδικασία. Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός ζήτησε τον υποβιβασμό όποιας ομάδας δεν κατέβει στα πλέι οφ. Υπενθυμίζεται ότι μετά την επικύρωση και της βαθμολογίας στον πρώτο γύρο των πλέι οφ ο Παναθηναϊκός ως 3ος αντιμετωπίζει τον 6ο Ολυμπιακό με πλεονέκτημα έδρας.

Ομοφωνία για αναδιάρθρωση

Πριν από αυτά ομοφωνία όλων των ΚΑΕ υπήρξε στην απόφαση για αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος τη νέα χρονιά, χωρίς ωστόσο και σε αυτή να λείψουν οι διχογνωμίες στο πρακτικό μέρος της. Δεκατέσσερις ΚΑΕ πρότειναν το νέο πρωτάθλημα να διεξαχθεί με την παρουσία 16 ομάδων, με τη συμμετοχή των Λαυρίου και Κολοσσού Ρόδου που υποβιβάστηκαν και των δύο ομάδων που θα προβιβαστούν από την Α2. Κάτι που φαίνεται να κολλάει στους κανονισμούς που ισχύουν, σύμφωνα με τους οποίους ακόμη και σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των ομάδων αυτό γίνεται με αύξηση των ομάδων που προβιβάζονται από την πιο κάτω κατηγορία και όχι με παραμονή όσων έχουν υποβιβαστεί. Οπως και να έχει πάντως η τελική απόφαση για όποια αναδιάρθρωση ανήκει στην Ομοσπονδία, η οποία μέχρι τώρα δεν φαίνεται να διαφωνεί για πρωτάθλημα 16 ομάδων.

Συμφωνία για κεντρική διαχείριση

Παρά την αποχώρηση του Ολυμπιακού οι 13 ΚΑΕ που απέμειναν στο ΔΣ συζήτησαν το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, στο οποίο υπήρξε απόλυτη συμφωνία για κεντρική διαχείριση από τη νέα περίοδο. Και αυτό γιατί ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ συμφώνησαν να «σπάσουν» το τρέχον συμβόλαιο που έχουν με την «Cosmote TV», προκειμένου να αναζητήσουν ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο όλες οι ομάδες μαζί και φυσικά μεγαλύτερα οφέλη για τους άλλους 11. Το συμβόλαιο της ΑΕΚ στην «Cosmote TV» λήγει στις 30 Σεπτέμβρη 2021. Ο Παναθηναϊκός έχει συμβόλαιο για άλλη μία σεζόν (2019/20), με την «Cosmote TV» να έχει όμως το δικαίωμα για μονομερή ανανέωση.

Προτάσεις για πρωτάθλημα και ΚΕΔ

Κατά τ' άλλα το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ ασχολήθηκε και με τεχνικά και πρακτικά ζητήματα για το μέλλον της Basket League. Κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούσαν τους τρόπους διεξαγωγής του πρωταθλήματος, τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» λειτουργίας στο διοικητικό μέρος από τις ΚΑΕ καθώς και το θέμα της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ