Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Ατσάλινη» η «αφοσίωση» και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ

Αποψη από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Abraham Lincoln» που συμμετείχε σε ασκήσεις στη Μεσόγειο
Αποψη από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Abraham Lincoln» που συμμετείχε σε ασκήσεις στη Μεσόγειο
Πριν από μερικές μέρες ήταν η σειρά δύο αεροπλανοφόρων να υπογραμμίσουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη «γειτονιά» μας: Το «USS Abraham Lincoln» και το «USS John C. Stennis» συναντήθηκαν σε στρατιωτική άσκηση στην περιοχή.

Καθόλου τυχαία, ο μόνος διπλωμάτης των ΗΠΑ που ήταν παρών στην άσκηση ήταν ο πρέσβης της χώρας στη Μόσχα, Τζον Χούνστμαν, που δίνοντας συνέντευξη από το κατάστρωμα του «Abraham Lincoln», υπογράμμισε: «Οταν διαθέτεις 200.000 τόνους "διπλωματίας" που διασχίζουν τη Μεσόγειο, πρόκειται για "διπλωματία" που "τραβάει μπροστά" - δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα άλλο».

Η αντιναύαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και βασικό στέλεχος του 6ου Στόλου (αρμόδια για Ευρώπη και Αφρική), Λίσα Μ. Φραντσέτι, εξήγησε ότι τα γυμνάσια με δύο αεροπλανοφόρα αποτελούν μια «σπάνια ευκαιρία» που «επιδεικνύει την εγγενή ευελιξία και επεκτασιμότητα που οι ναυτικές (μας) δυνάμεις παρέχουν στη στρατιωτική μας δύναμη (συνολικά), αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ατσάλινη αφοσίωσή μας στη σταθερότητα και την ασφάλεια της (συγκεκριμένης) περιοχής».

Αποκαλυπτικές ήταν όμως και οι δηλώσεις του ίδιου του διοικητή του 6ου Στόλου, Τζέιμς Φόγκο, που είπε ότι «δεν είμαστε εδώ παρά για να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε... Εχουμε διαπιστώσει μια αυξημένη παρουσία των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο, ειδικά την Ανατολική...». Τέλος, ο υποναύαρχος του αμερικανικού ΠΝ, Τζον Γουέιντ, συμπλήρωσε πως «αυτός ο συντονισμός (σ.σ. των δύο αεροπλανοφόρων) είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς η αμερικανική στρατιωτική κυριαρχία στον κόσμο προκαλείται ολοένα και περισσότερο από αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα...».

Στο μεταξύ, πυκνώνουν ξανά οι επαφές μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών διπλωματών, με αιχμή την αγορά των ρωσικών «S-400», αλλά και το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό, την «ειρηνική μετάβαση» στη Συρία και τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός» θα ξεκινήσει νέες έρευνες στα νότια της Λεμεσού, μέχρι και τα τέλη του Ιούλη. Επίσης, την Παρασκευή εξέδωσε NAVTEX για γεωτρήσεις που θα ξεκινούσε το γεωτρύπανο «Πορθητής» στα ανοιχτά της Πάφου, μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη, όπως τουλάχιστον μετέδωσαν ελληνοκυπριακά ΜΜΕ.

Σημειωτέον, πριν από δύο βδομάδες, εκπρόσωπος του ψευδοκράτους έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, κατηγορώντας ξανά για «μονομερείς ενέργειες» την Κυπριακή Δημοκρατία και αναγγέλλοντας «ενέργειες που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Σε λίγες μέρες, επίσης, αναμένεται να ξεκινήσει και η τουρκική στρατιωτική άσκηση «Θαλασσόλυκος», που σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ θα διεξαχθεί από 13 έως 25 Μάη και - σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» - «θα αποτελεί απάντηση στις πολιτικές περικύκλωσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δυναμώνοντας την ισχύ και τη δεσπόζουσα θέση της στις θάλασσες».

Τέλος, τη Δευτέρα 6 Μάη, φτάνει στην Τουρκία ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο «επίσκεψης εργασίας» και για να πάρει μέρος στον «Μεσογειακό Διάλογο Εταίρων». Πρόκειται για μια μάζωξη που το ΝΑΤΟ διοργανώνει εδώ και 25 χρόνια με χώρες της περιοχής που δεν είναι μέλη του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ