Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ξανά στις κάλπες την Κυριακή 5 Μάη

Αυτήν την Κυριακή, 5 Μάη, για δεύτερη φορά από τις 21 Απρίλη οι ψηφοφόροι στη Βόρεια Μακεδονία καλούνται στις κάλπες, για να εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της χώρας, μεταξύ του κυβερνητικού Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου Στέβο Πεντάροφσκι και της υποψήφιας της αντιπολίτευσης, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Τον τίτλο του φαβορί διεκδικεί ο Πεντάροφσκι, χάρη στις ψήφους της αλβανικής μειονότητας που είχε δώσει στον τρίτο υποψήφιο του πρώτου γύρου, Μπλέριμ Ρέκα, το 10,6% των ψήφων. Καταλυτικό ρόλο όμως αναμένεται να παίξει το ποσοστό αποχής. Εάν η αποχή είναι μεγαλύτερη από το 40%, τότε οι εκλογές θεωρούνται άκυρες και προκηρύσσονται νέες με τον αλβανόφωνο πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, σε ρόλο προσωρινού Προέδρου της χώρας.

Σε αυτήν την περίπτωση, η όξυνση της ενδοαστικής κόντρας στα Σκόπια θεωρείται σχεδόν δεδομένη, με επιπτώσεις τόσο σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που ξεκίνησαν με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, όπου οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και τριβές αυξάνονται με την παραμικρή αφορμή...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ