Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
«Παρούσες» ΗΠΑ και Ρωσία στη Σύνοδο του Βερολίνου

Η Σύνοδος με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων κατέγραψε τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν και εντείνονται

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο του Βερολίνου

Copyright 2019 The Associated

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο του Βερολίνου
Το ευρύτερο «παζλ» των αντιθέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, που σχετίζονται ποικιλότροπα με τις γεωπολιτικές κόντρες των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ με Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, ανέδειξε η γαλλο-γερμανική σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας. Σ' αυτήν προσκλήθηκαν οι ηγέτες έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η σύνοδος που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, δεν οδήγησε, όπως αναμενόταν, σε απτό αποτέλεσμα. Δεν οδήγησε καν σε κοινό ανακοινωθέν. Ετσι, οι κόντρες ανάμεσα στις ηγεσίες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου επιβεβαιώθηκαν για μία ακόμη φορά.

Το ίδιο συνέβη και με τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ, που παρά τις δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων τους, δεν έχουν ενιαία συμφέροντα, άρα και ενιαία στάση απέναντι στον τρόπο διευθέτησης των διαφορών Σερβίας - Κοσόβου και γενικότερα την πορεία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης στη Βαλκανική.

Οι ΗΠΑ μπήκαν από την ...πίσω πόρτα

Σε μια προσπάθεια να καταγραφούν τα αποτελέσματα της συνόδου στο Βερολίνο, η γερμανική καγκελαρία (που σε αυτήν τη φάση αντιτίθεται στις ανταλλαγές εδαφών και στις αλλαγές συνόρων) εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι Βελιγράδι και Πρίστινα «συμφώνησαν να προχωρήσουν τις προσπάθειες για εφαρμογή των υπαρχουσών συμφωνιών και να ξεκινήσουν εποικοδομητικό διάλογο για την ομαλοποίηση των σχέσεων μέσω ΕΕ με στόχο την επίτευξη περιεκτικής και τελικής λύσης».

Η προσπάθεια της Γερμανίας, να επισημάνει την εξεύρεση λύσης αποκλειστικά μέσω ΕΕ, μαρτυρά την κόντρα με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δείξει από πέρσι πως στηρίζουν ενεργά τα σχέδια αλλαγής συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια και την πορεία ένταξης όλων των κρατών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να κλείσουν κάθε «τρύπα» που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν γεωπολιτικοί ανταγωνιστές τους στην περιοχή με πρώτους τους Ρώσους.

Παρά την προσπάθεια της Γερμανίας για διαπραγμάτευση αμιγώς μέσω ΕΕ, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, με δηλώσεις που έκανε από το Βερολίνο στους «Financial Times», έβαλε τις ΗΠΑ στο «παιχνίδι» από την πίσω πόρτα, επικρίνοντας τις Βρυξέλλες για την αδυναμία τους να επιβάλουν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας (με όρους βεβαίως που συμφέρουν την κυβέρνηση του προτεκτοράτου στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών περί «Μεγάλης Αλβανίας» κ.λπ.).

«Δεν μπορεί να γίνει διάλογος ή διαπραγμάτευση δίχως τις ΗΠΑ», είπε ο Θάτσι, συμπληρώνοντας ότι «οι διαφωνίες μεταξύ δυτικών χωρών εμποδίζουν τη διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου». Πρόσθεσε ακόμα με νόημα ότι αυτό «δημιουργεί τον κίνδυνο επαναφοράς βίαιης εθνοτικής σύγκρουσης στα Βαλκάνια».

Επίσης, επέκρινε τις κόντρες στο εσωτερικό της ΕΕ, αναφέροντας ότι αυτή «είναι πολύ αδύναμη, εσωτερικά διαιρεμένη και ανήσυχη για την έξαρση των λαϊκιστικών δυνάμεων ενόψει ευρωεκλογών και δεν μπορεί να ακολουθήσει μια στρατηγική προσέγγιση στο πρόβλημα της Σερβίας και του Κοσόβου». Επανέλαβε έτσι ότι «χωρίς την ανάμειξη και τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει κάποιος στην ΕΕ που μπορεί να κάνει πολλά»...

Υπάρχει και η Ρωσία...

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είδε τη σύνοδο σαν «ευκαιρία» για την παρουσίαση των σερβικών θέσεων και την αντιμετώπιση επιχειρημάτων που έθεσε η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου. Ευχαρίστησε, μάλιστα, τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας για αυτήν την «ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι το ηθικό της χώρας είναι υψηλό αλλά ότι έπονται «σημαντικές» δυσκολίες.

Ωστόσο, την Πέμπτη ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, διεμήνυσε ότι η ένταξη στην ΕΕ «δεν αποτελεί τη μοναδική επιλογή που έχει η Σερβία». Μιλώντας σε σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι «υπάρχουν και άλλες ενώσεις και άλλα κράτη, άλλοι λαοί που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας», δείχνοντας προφανώς προς τη Ρωσία και τις ενώσεις όπου αυτή πρωταγωνιστεί.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ