Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
Ανησυχία Γιούνκερ για έλλειψη «αλληλεγγύης»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε ότι η συνοχή της ΕΕ «δοκιμάζεται» και μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» υποστήριξε ότι ένα βασικό πρόβλημα των Ευρωπαίων είναι ότι «δεν αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Χάσαμε τη συλλογική μας λίμπιντο». Πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουμε αρκετά ο ένας για τον άλλον. Οι πολίτες στη Λαπωνία δεν έχουν ιδέα για το τι κινητοποιεί τους πολίτες στη Σικελία... Ωστόσο, η ΕΕ χρειάζεται κοινούς κανόνες για όλους. Ετσι, λοιπόν, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις ευαισθησίες των άλλων».

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εμβάθυνση της νομισματικής συνεργασίας στην ΕΕ, ο Γιούνκερ είπε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόοδος με την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης επειδή η Ολλανδία, η Αυστρία και όλο και πιο συχνά η Γερμανία στέκονται εμπόδιο όταν έρχεται η στιγμή για αλληλεγγύη στην πράξη και κοινή ευθύνη». Πάντως, εμφανίστηκε «αισιόδοξος», μεταξύ άλλων επειδή «πολλοί Γερμανοί πολιτικοί επιθυμούν να σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα».

Ο Γιούνκερ περιέγραψε το Brexit ως μια «προειδοποιητική βολή, ένα ευρωπαϊκό σήμα κινδύνου» για τα άλλα κράτη - μέλη της Ενωσης, εκτιμώντας: «Εχει γίνει σαφές στους Ευρωπαίους πολίτες ότι δεν μπορούν να θεωρούν δεδομένη την ΕΕ και πως η αποχώρηση από αυτή μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες». Ακόμα, αναφερόμενος στις «παραδοσιακές» βασικές ευρωομάδες (Σοσιαλιστών και νεοφιλελεύθερων), σχολίασε ότι «υπάρχει έχθρα» μεταξύ τους που «δεν υπήρχε πριν» και ότι «η δομή των κομμάτων έχει καταστεί τόσο διαφοροποιημένη και άνιση που δύσκολα περιγράφεται».

Τέλος, μιλώντας για την οικονομική συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ, είπε ότι πιθανώς οι δυο πλευρές συμφωνήσουν τελικά σε «κάποια κρίσιμα σημεία» από εκείνα που εμπόδισαν τελικά την υπογραφή της TTP.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ