Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2019 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΑΘΗΝΑ
Μαζική και μαχητική η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Λιλιπούτειοι διαδηλωτές, παιδιά εμποροϋπαλλήλων, με το δικό τους πανό στη συγκέντρωση
Λιλιπούτειοι διαδηλωτές, παιδιά εμποροϋπαλλήλων, με το δικό τους πανό στη συγκέντρωση
Με τα πανό των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών, με κόκκινα γαρίφαλα, με σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ, με τα τραγούδια της εργατικής τάξης και του αγώνα, με τα συνθήματά τους, χιλιάδες εργαζομένων και λαού κατέκλυσαν χτες το πρωί το Σύνταγμα, στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Εστειλαν μήνυμα ελπίδας, αταλάντευτης πίστης στη δύναμη της εργατικής τάξης, στη δύναμη των ταξικών αγώνων, ενάντια στο κεφάλαιο και στους υποτακτικούς του, κυβερνήσεις και εργατοπατέρες. Μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης στους αγώνες των εργαζομένων όλου του κόσμου και στους λαούς της Βενεζουέλας και της Παλαιστίνης, μήνυμα αποφασιστικής συνέχειας της πάλης για το δίκιο και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

«Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων - Επαναφορά των ΣΣΕ - Βασικός μισθός 751 ευρώ - Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις», «Κρίση - πόλεμος - ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Αγώνες ταξικοί, αγώνες διαρκείας, στα μέτρα της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας»: Τα συνθήματα στα πανό του ΠΑΜΕ που στόλιζαν το Σύνταγμα δένονταν με τις φωνές των διαδηλωτών, αποτυπώνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα της απεργιακής συγκέντρωσης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι (βλ. αποσπάσματα από την ομιλία και το χαιρετισμό στις σελ. 12 και 13 αντίστοιχα).

Μάχη απέναντι στις απεργοσπαστικές πιέσεις της εργοδοσίας έδωσαν εργαζόμενοι σε επισιτιστικές αλυσίδες
Μάχη απέναντι στις απεργοσπαστικές πιέσεις της εργοδοσίας έδωσαν εργαζόμενοι σε επισιτιστικές αλυσίδες
Τη μαζική συγκέντρωση «έντυσαν» με τραγούδια μουσικοί από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, ενώ από τα μεγάφωνα μεταδίδονταν τα μηνύματα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών, καθώς και το κρίσιμο κάλεσμα για ενεργή συμβολή στην οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ, για να μπορεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να δίνει τη μάχη από καλύτερες θέσεις.

Μαχητικές προσυγκεντρώσεις από όλο το κέντρο προς το Σύνταγμα

Νωρίτερα, ξεκινώντας από τέσσερις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις, οι διαδηλωτές έκαναν αισθητή τη μαχητική παρουσία τους στο κέντρο της Αθήνας.

«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά»: Το σύνθημα έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν την πορεία τα μπλοκ κλαδικών σωματείων από την πλατεία Κάνιγγος. Στην κεφαλή βρέθηκαν οι Οικοδόμοι, πίσω από τα πανό της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου, με τα γιλέκα και τα κράνη της δουλειάς. Πίσω τους ακολουθούσαν τα Σωματεία των Ηλεκτρολόγων, των Μισθωτών Τεχνικών, το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

«Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή είναι ο αγώνας για την ανατροπή», φώναξαν εργαζόμενοι από τους κλάδους Τύπου - Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ενέργειας.

Με κόκκινες μπλούζες και το κάλεσμα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στο πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μπροστά από το μπλοκ τους οι μικροί διαδηλωτές, παιδιά των εμποροϋπαλλήλων, συμμετείχαν στην πορεία και τη συγκέντρωση με το δικό τους πανό, που αποτύπωνε το σύνθημα «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Μετανάστες εργαζόμενοι έδωσαν το δικό τους «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση
Μετανάστες εργαζόμενοι έδωσαν το δικό τους «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση
Τη θέση τους δίπλα στα σωματεία των εργαζομένων πήραν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Ομοσπονδίες και Ενώσεις ΕΒΕ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και μετανάστες, όχι μόνο στα μπλοκ των συνδικάτων αλλά και πίσω από πανό με το σύνθημα του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά γραμμένο στα Αγγλικά, το οποίο στη συνέχεια πήρε τη θέση του μπροστά στην εξέδρα.

Δυναμική και μαζική ήταν και η προσυγκέντρωση στη Σταδίου, στο ύψος της Παλαιάς Βουλής, από συνδικάτα, φοιτητές, σπουδαστές, συνταξιούχους, αλλά και εργαζόμενους από τις γειτονιές της Αθήνας με τα πανό των Λαϊκών Επιτροπών. «Αταλάντευτα ταξικά για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος»: Το πανό του ΣΕΤΗΠ υπογραμμίζει την προσήλωση σε αυτό που σήμερα αποτελεί πρώτιστο καθήκον και ανάγκη για την εργατική τάξη. «Σπάμε τις αλυσίδες: ΕΕ, ΝΑΤΟ, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κεφαλαίου, εργοδοτικού συνδικαλισμού» ήταν το μήνυμα που έστελνε η «κατασκευή» πάνω στο αυτοκίνητο που προπορευόταν.

Πίσω από τα πανό του κλαδικού και επιχειρησιακών συνδικάτων διαδήλωσαν εργαζόμενοι από τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Μάλιστα, σε μια σειρά επισιτιστικές αλυσίδες διαδήλωσαν απεργοί κόντρα στις πιέσεις της εργοδοσίας που είτε επεδίωκε να τους χορηγήσει υποχρεωτικά ρεπό την Πρωτομαγιά, είτε απειλούσε ότι δεν θα τους συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Ανάμεσα στους απεργούς συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι στις αλυσίδες «Goody's» και «Everest», που διαδήλωσαν με το πανό της Σωματειακής τους Επιτροπής διεκδικώντας «Δουλειά και Ζωή με δικαιώματα».

«Σπάμε τις αλυσίδες ΕΕ, ΝΑΤΟ, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κεφαλαίου, εργοδοτικού συνδικαλισμού» το μήνυμα στο ένα από τα δύο «άρματα» της διαδήλωσης

Eurokinissi

«Σπάμε τις αλυσίδες ΕΕ, ΝΑΤΟ, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κεφαλαίου, εργοδοτικού συνδικαλισμού» το μήνυμα στο ένα από τα δύο «άρματα» της διαδήλωσης
Τη δική του πινελιά έβαλε στη συγκέντρωση ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλλιτεχνών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τα λόγια του μεγάλου ποιητή Κ. Βάρναλη «Για τ' αφέντη το φαΐ να σκοτώνονται οι λαοί...».

«Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, μαζί με το λαό επίθεση και πάλι», φώναξαν εκατοντάδες νέοι στο μπλοκ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στέλνοντας μήνυμα: «Στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής μαζί με το λαό και κάθε φοιτητής».

Από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση δεν έλειπαν οι συνταξιούχοι, πίσω από τα πανό των οργανώσεών τους. Μεταξύ αυτών και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, καλώντας τους συνταξιούχους να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική «στο δρόμο του αγώνα με πολιτική καταδίκη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου».

Ξεχωριστό αγωνιστικό «παρών» έδωσαν τα στρατευμένα νιάτα, που μαζί με τους φοιτητές διαδήλωσαν ένστολοι, βροντοφωνάζοντας: «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντα και πολέμοι» και «Ζήτω ο Μάης των Εργατών όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών!».

Κάλεσμα αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία και τη μητρότητα απηύθυνε με το πανό της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στη στάση του μετρό στον «Ευαγγελισμό», οι υγειονομικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούσαν μέσα από το πανό τους σε ξεσηκωμό ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου στην Υγεία, σε πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών διατύπωνε το πάγιο αίτημά του για την υπογραφή ενιαίας και υποχρεωτικής κλαδικής ΣΣΕ, ενώ στην ίδια προσυγκέντρωση συμμετείχαν Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας.

Την αντίθεση των εργαζομένων στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αποτύπωσε το «άρμα» που συνόδευσε το μπλοκ του Συνδικάτου ΟΤΑ, που έφτασε στο Σύνταγμα από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, μαζί με άλλα Σωματεία της Δημόσιας Διοίκησης και Λαϊκές Επιτροπές των νότιων προαστίων της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org