Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
2019 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μάχη από το πρωί σε λιμάνι, εμπορευματικό σταθμό και ναυτιλιακές

Περιφρούρηση της απεργίας στον ΣΕΜΠΟ της COSCO
Περιφρούρηση της απεργίας στον ΣΕΜΠΟ της COSCO
Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ και στον Πειραιά, ενώ από τα ξημερώματα δινόταν η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα καράβια, στις προβλήτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο εμπορικό λιμάνι του Ικονίου και στα γραφεία των ναυτιλιακών εταιρειών, αποτρέποντας κάθε απόπειρα απεργοσπαστικού μηχανισμού από την εργοδοσία, όπως αυτός που πήγε να στηθεί στην εταιρεία MSC.

Με την άφιξη των προσυγκεντρώσεων στην πλατεία Καραϊσκάκη, η απεργιακή συγκέντρωση άνοιξε με τραγούδια του αγώνα από καλλιτεχνικό συγκρότημα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Καλαμαράς, αναπληρωτής γραμματέας του ΕΚ Πειραιά και υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Χαιρετισμό απεύθυνε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ στους δήμους του Πειραιά, και η Δέσποινα Μαστρολέων, υποψήφια ευρωβουλευτής με το Κόμμα.


Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία. Κάθε μπλοκ - των μεταλλεργατών, των απεργών στις προβλήτες της COSCO, των ναυτεργατών, των εργατών από τα εργοστάσια ελαιουργοσαπωνοποιίας, των εμποροϋπαλλήλων, των οικοδόμων - είχε και «νέο αίμα».

Προμετωπίδα της πορείας ήταν το πανό με το σύνθημα «1η Μάη 2019. Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με σωματεία εργατών και όχι των εργοδοτών», που έδινε το στίγμα, ενώ ασταμάτητα ήταν τα συνθήματα. Η πορεία κατέληξε στο Πασαλιμάνι, στο μνημείο των 11 νεκρών της απεργίας της 23ης Αυγούστου 1923. Εκεί διαβάστηκε το χρονικό της απεργίας και έγινε κατάθεση στεφάνων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ