Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
2019 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης, Μ. Τουμπάσι
Ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης, Μ. Τουμπάσι
Δίνοντας τη μάχη για την απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, μέσα από το ίδιο το σύνθημα του ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα ανέδειξαν την άρρηκτη σύνδεση της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση με την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οπως ήταν φυσικό, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και οι αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα έγιναν βήμα μαζικής καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καταδίκης της βαθιάς εμπλοκής της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα που υπηρετούν τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης.

Στις ομιλίες, στα συνθήματα και στα καλέσματα από τα μεγάφωνα αναδείχθηκε η αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται και απαιτούν οι ίδιοι να καθορίζουν το μέλλον τους. Ξεχώρισαν η καταδίκη της νέας άθλιας επέμβασης ΗΠΑ και ΕΕ στη Βενεζουέλα, η κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ εναντίον των λαών της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και η αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Καταδίκη της βρώμικης επέμβασης ΗΠΑ και ΕΕ στη Βενεζουέλα

Η κεντρική ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ξεκίνησε με τον Γ. Πέρρο να αναφέρεται στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, σημειώνοντας τα εξής:


«Από το βήμα της σημερινής μας απεργιακής συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς στέλνουμε μήνυμα καταδίκης της βρώμικης επέμβασης των ΗΠΑ και ΕΕ στη Βενεζουέλα και της απόπειρας πραξικοπήματος για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας. Εκφράζουμε τη σταθερή μας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και το λαό της Βενεζουέλας και στο δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει μόνος του για τη ζωή και το μέλλον του.

Θέλουμε όμως να καταγγείλουμε και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που με εντολή του Αμερικανού πρέσβη, σαν το πιστό σκυλί και διά του βουλευτή της Δουζίνα συναντήθηκε με εκπρόσωπο του Γκουαϊδό και ουσιαστικά πήρε το μέρος του αρχιπραξικοπηματία και κουβέντα δεν είπε για την επέμβαση των ΗΠΑ. Τους δίνουμε συγχαρητήρια γι' αυτή τους την "προοδευτική" εξέλιξη, που κάνουν πανηγύρια για την εκλογή του Σάντσεθ που πρώτος στήριξε το αμερικανικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.

Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργάτες όλου του κόσμου! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας για "της Γης τους κολασμένους", τους μετανάστες, πρόσφυγες...».

Να σημειωθεί επίσης ότι από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα διαβάστηκε μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής, απέναντι στη νέα κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ, όπως αυτή αποτυπώθηκε πρόσφατα και στις προκλητικές δηλώσεις του συμβούλου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος χαρακτήρισε την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα «τρόικα της τυραννίας». Καταλήγοντας, το μήνυμα αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ επανέλαβε την απαίτηση για «άρση του δολοφονικού εμπάργκο και των μέτρων ΗΠΑ - ΕΕ εναντίον της Κούβας και κατάργηση του νόμου Χελμς - Μπάρτον».

Αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Λίγο πριν από την κεντρική ομιλία, από το βήμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, σημείωνε μεταξύ άλλων:

«Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς και των 20 χρόνων ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ, σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς των αγωνιστών εργαζομένων της Παλαιστίνης, του Παλαιστινιακού λαού και της ηγεσίας της PLO, στο ΠΑΜΕ και στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, σε όλους τους εργαζόμενους και συμμετέχοντες στη σημερινή γιορτή.

Αυτή η επέτειος εκφράζει τους αγώνες της υπεράσπισης και υποστήριξης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ευάλωτων λαϊκών μαζών σε όλο τον κόσμο και ενσαρκώνει τις αξίες της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και τη νίκη κατά όλων των μορφών αδικίας, εκμετάλλευσης και τυραννίας, για την απόκτηση κοινωνικής δικαιοσύνης, προόδου, δημοκρατίας και απελευθέρωσης από τους περιορισμούς των δυνάμεων της αποικιοκρατίας και της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης...».

Μιλώντας για τη συνεχόμενη αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού, κατήγγειλε τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ και την πολιτική των ΗΠΑ και υπογράμμισε: «Το δίκαιο και αναφαίρετο δικαίωμα του λαού μας για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, για την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων με βάση την απόφαση 194 του ΟΗΕ, όπως και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βασισμένο στη λύση των δύο κρατών και σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ελπίζουμε ότι οι φίλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος όπως προτείνουν τα Κοινοβούλιά τους».

Μηνύματα από συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών

Με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2019, μηνύματα αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της χώρας μας και στο ΠΑΜΕ απέστειλαν η Ομοσπονδία Μεταφορών Τουρκίας Nakliyat-Is, η συνδικαλιστική οργάνωση «Left Βloc» Αυστρίας, η συνδικαλιστική οργάνωση «Sloga» Σερβίας και η συνδικαλιστική οργάνωση «OSCMS» Τσεχίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ