Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
2η Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας

Οι αντιπροσωπείες της 2ης Διεθνούς Αποστολής Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα στο κέντρο του Καράκας
Οι αντιπροσωπείες της 2ης Διεθνούς Αποστολής Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα στο κέντρο του Καράκας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 14 Απρίλη, στο Καράκας της Βενεζουέλας, η 2η Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), με τη συμμετοχή 67 οργανώσεων και κινημάτων από 45 χώρες από όλες τις ηπείρους, μεταξύ αυτών και αντιπροσωπείας της ΚΝΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον Νίκο Λεοντίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ.

Από την πλευρά της Βενεζουέλας τις εκδηλώσεις φιλοξένησαν η Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας (JCV) και η Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη (COSI) με ένα πλούσιο πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων με φορείς και θεσμούς της χώρας. Στην κεντρική εκδήλωση μίλησαν οι πρόεδροι της ΠΟΔΝ και του ΠΣΕ, Ιάκωβος Τοφαρής και Σοκόρο Γκόμες, αντίστοιχα, και από τη Βενεζουέλα η ΓΓ της Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ανόι Ρόσας, και ο πρόεδρος της COSI, Καρόλους Βίμερ.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η Α. Ρόσας τόνισε μεταξύ άλλων: «Η αλληλεγγύη, όπως την καταλαβαίνουμε οι επαναστάτες, δεν μοιάζει στο στιλ της θρησκευτικής φιλανθρωπίας, της φιλανθρωπίας των κυριών της αστικής τάξης ή των απλών επιστολικών δηλώσεων κενού περιεχομένου, αλλά είναι η μαχητική αλληλεγγύη που βασίζεται σε αρχές, συνδέει τον προλεταριακό διεθνισμό σε κοινούς στόχους του αγώνα.

Οι επεμβατικές, πολεμικές και εκμεταλλευτικές προθέσεις του ιμπεριαλισμού είναι παγκόσμιες, γι' αυτό και η αντίσταση και η αλληλεγγύη των λαών πρέπει να είναι παγκόσμιες. Η ανθρωπότητα δεν έχει σύνορα σε αυτόν τον αγώνα για την επιβίωσή της και για το δικαίωμά της να επιλέγει τη μορφή της οργάνωσης και της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Η συνεπής εφαρμογή της ολοκληρωμένης έννοιας της αλληλεγγύης, του διεθνισμού, είναι μία από τις εγγυήσεις για την ουσιαστική επίτευξη της νίκης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την κοινωνική καθυστέρηση, για να φτιάξουμε και να γράψουμε τη δική μας ιστορία».

Το ψήφισμα αλληλεγγύης της εκδήλωσης παρουσίασε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ολοένα αυξανόμενη απειλή για την ειρήνη στη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική, η οποία εκφράζεται με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι σε σχέση με τη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επιλογής. Καταγγέλλουμε τις ΗΠΑ ως τον κύριο υποστηρικτή των πολέμων στον κόσμο και ως την κυριότερη ιμπεριαλιστική δύναμη, οι οποίες μαζί με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ προσπαθούν σήμερα να εμπλέξουν τη Βενεζουέλα σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που θα οδηγήσει μόνο σε ταλαιπωρία το λαό της. Καταδικάζουμε με έμφαση τις μεθοδεύσεις που επιχειρούν στην περιοχή οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες χρησιμοποιούν ως όργανά τους τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και την "ομάδα χωρών της Lima" με στόχο τη νομιμοποίηση των παρεμβάσεων και την αποσταθεροποίηση στη Βενεζουέλα».

Στη διάρκεια της διεθνούς αποστολής, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση του ΚΚ Βενεζουέλας με όλους τους συμμετέχοντες, όπου αφού το ΚΚΒ ευχαρίστησε για την εκφρασμένη διεθνιστική αλληλεγγύη, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΒ Γιουλ Γιαμπούρ τόνισε πως «στη Βενεζουέλα βρίσκεται σε κρίση ο καπιταλισμός που σε συνδυασμό με τον οικονομικό πόλεμο της ολιγαρχίας και τις διεθνείς κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ και ΕΕ, επιδιώκεται να στραγγαλιστεί ο λαός ώστε να βάλουν χέρι στον πλούτο της χώρας και τον έλεγχο της περιοχής. Το ΚΚΒ παλεύει και απαιτεί βαθιές αλλαγές που θα αλλάξουν τη ρότα της χώρας σε επαναστατική κατεύθυνση, με τσάκισμα των προνομίων του κεφαλαίου και εργατικό έλεγχο και εξουσία (...) Οι οργανώσεις νεολαίας του κόσμου, οι δυνάμεις της ειρήνης και της αλληλεγγύης αναγνωρίζουμε τον αγώνα του λαού στη Βενεζουέλα, χαιρετίζουμε την αντίστασή του, ταυτόχρονα υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε σταθερά την ειρήνη και να απορρίψουμε τον πόλεμο στη Βενεζουέλα».

Οι συμμετέχοντες στη διεθνή αποστολή πήραν μέρος σε μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στο Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες, ο οποίος ευχαρίστησε τους καλεσμένους για την αλληλεγγύη τους, καταδικάζοντας τη συντονισμένη ιμπεριαλιστική επιχείρηση και τις απειλές ακόμη και για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση, ο λαός και ο στρατός, ενωμένοι, θα αποκρούσουν κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης που στόχο έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Ακόμα, οι οργανώσεις νεολαίας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με πολυμελή αντιπροσωπεία της ΚΕ και του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, όπως και με τον ΓΓ της ΚΕ, Οσκαρ Φιγκέρα, και να εκφράσουν από κοντά την αλληλεγγύη τους.

Στο Καράκας επίσης πραγματοποιήθηκε στις 11 Απρίλη η Περιφερειακή Συνάντηση της Αμερικανικής Ηπείρου του ΠΣΕ, στην οποία πήραν μέρος τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα από Κούβα, Βραζιλία, Κολομβία, Μεξικό, Αργεντινή, Δομινικανή Δημοκρατία, ΗΠΑ, Καναδά και Βενεζουέλα, όπου τιμήθηκε και η 70ή επέτειος ίδρυσης του ΠΣΕ, ενώ συζητήθηκαν η κατάσταση στην περιοχή και ο σχεδιασμός δράσης της επόμενης περιόδου, όπου ξεχωρίζει η 6η Διεθνής Συνάντηση κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην κουβανική επαρχία του Γκουαντάναμο από 4 έως 6 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ