Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
Στάχτη και το Εθνικό Μουσείο στη Βραζιλία

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, μια ακόμα μεγάλη καταστροφή ήρθε να υπενθυμίσει πόσο εκτεθειμένα είναι τα πολιτιστικά μνημεία στην κρατική υποχρηματοδότηση και στις ορέξεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μια τεράστια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του, η οποία αποτελούνταν από 20 εκατ. και πλέον αντικείμενα, από αρχαιολογικά ευρήματα έως ιστορικά κειμήλια.

Η καταστροφή του κτιρίου, που υπήρξε αυτοκρατορικό παλάτι, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές, όχι μόνο υλικές. Το μουσείο, που άνοιξε το 1818, διέθετε πολλές μεγάλες συλλογές, από αιγυπτιακά τεχνουργήματα έως ελληνορωμαϊκά κειμήλια και το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο που έχει βρεθεί ποτέ στη Βραζιλία. Ωστόσο το κτίριο, παρά την παλαιότητά του, είχε παραμεληθεί εδώ και χρόνια από πολλές κυβερνήσεις, σύμφωνα με καταγγελίες της διεύθυνσης και εργαζομένων.

«Δεν λάβαμε ποτέ τίποτα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», έλεγε σε δηλώσεις του εκείνες τις μέρες ο υποδιευθυντής του μουσείου, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι «πρόσφατα είχαμε οριστικοποιήσει μια συμφωνία με την BNDES (σ.σ. κρατική τράπεζα ανάπτυξης) για μια μεγάλη επένδυση, που θα μας επέτρεπε την αποκατάσταση του παλατιού»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ