Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αγώνας αντίστασης από χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους

Από διαδηλώσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

AP Photo/Lindsey Leger

Από διαδηλώσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους Πολιτικούς Κρατούμενους, που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια η 17η Απρίλη, έφερε χτες στο διεθνές προσκήνιο τα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το 1967 έως σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι που συλλαμβάνονται και φυλακίζονται γιατί τολμούν να αντισταθούν με κάθε τρόπο στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Σε μήνυμά του με αφορμή τη Μέρα Αλληλεγγύης ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, επισημαίνει το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο Παλαιστινιακός λαός στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από το ζυγό της κατοχής: «Ο πιο αυταρχικός χαρακτήρας των παραβιάσεων της ισραηλινής κατοχής είναι η στόχευση των Παλαιστινίων παιδιών με μεθόδους όπως οι εξωδικαστικές δολοφονίες, η αυθαίρετη κράτηση, οι ανακρίσεις χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή μέλους της οικογένειας, τα βασανιστήρια, οι συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κακοποίηση, η λεκτική και η σωματική βία». Οπως τονίζει, «από το 1967 έως σήμερα φυλακίστηκαν τουλάχιστον 950.000 Παλαιστίνιοι (!), εκ των οποίων 218 πέθαναν στα κελιά λόγω βασανιστηρίων, ιατρικής αμέλειας και κακουχιών. Σήμερα είναι κλεισμένοι στις ισραηλινές φυλακές, συχνά υπό πολύ κακές συνθήκες, περίπου 5.700 πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων 300 παιδιά. Επίσης, ανάμεσά τους είναι 500 Παλαιστίνιοι που έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα δίχως καν την απαγγελία προσχηματικών κατηγοριών (υπό το καθεστώς της λεγόμενης διοικητικής κράτησης)».

«Δεν υπάρχει τίποτα φυσιολογικό όσον αφορά την κατοχή, το απαρτχάιντ και τη μαζική φυλάκιση σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν το τίμημα για την απαλλαγή από την αποικιοκρατική στρατιωτική κατοχή, την απαλλοτρίωση της γης και τη στέρηση των βασικών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων τους», επισήμανε, καταγγέλλοντας την τρομοκρατική αυθαίρετη σύλληψη και φυλάκιση παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία παλαιστινιακών οργανώσεων, το 70% των παιδιών κρατουμένων το 2018 κατήγγειλαν πως απειλήθηκαν με διάφορες μορφές βίας, όπως με βιασμό, ευνουχισμό, κατεδάφιση οικογενειακού σπιτιού, ισόβια φυλάκιση, στέρηση τροφής!

Πέρα από τις κατά καιρούς καταγγελίες για πειράματα φαρμακοβιομηχανιών σε βάρος Παλαιστινίων κρατουμένων, οι κατοχικές δυνάμεις καταγγέλλεται πως εκμεταλλεύονται και οικονομικά τους χιλιάδες αντιστασιακούς που βρίσκονται στις φυλακές καθώς από την πώληση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων αποκόμισαν μεταξύ 2009 και 2011 πάνω από 34.000.000 δολάρια...

«Οι ΗΠΑ μάς κάνουν οικονομικό πόλεμο»

Για «οικονομικό πόλεμο» στο πλαίσιο προώθησης του δήθεν «ειρηνευτικού σχεδίου» της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε χτες τις ΗΠΑ ο Παλαιστίνιος νέος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Σταγιέχ (οικονομολόγος και στενός σύμβουλος του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς).

Το ίδιο 24ωρο δημοσιοποιήθηκε η νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα παλαιστινιακά εδάφη. Εκτιμά πως το δημόσιο έλλειμμα από 400 εκατομμύρια δολάρια το 2018 θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια το 2019.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org