Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Εντείνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της χούντας

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Κρατώντας στα χέρια τη σημαία του Σουδάν και φωνάζοντας δυνατά «Ελευθερία», δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί εργαζόμενοι συνέχισαν και χτες, όπως κάνουν από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, τις κινητοποιήσεις τους στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ, και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, διεκδικώντας την παραίτηση του «Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου» του στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν, που πήρε τη σκυτάλη της εξουσίας μετά την ανατροπή του επί 30 χρόνια Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της «άμεσης και άνευ όρων» συγκρότησης πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αίτημα που στηρίζει και το Σουδανικό ΚΚ καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα.

Χτες, Σουδανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη μεταφορά του πρώην Προέδρου Ομάρ Μπασίρ στη φυλακή Κοπάρ του Χαρτούμ, τερματίζοντας τις φήμες για τη φυγάδευσή του στο εξωτερικό ή την παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όπου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν). Παρ' όλα αυτά, χτες η κυβέρνηση της Ουγκάντα πρόσφερε πολιτικό άσυλο στον Μπασίρ.

Την αντίθεσή της στο «Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο» του Σουδάν εξέφρασε χτες (για τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα) η ΕΕ. Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση, απαιτώντας την άμεση μεταβίβαση εξουσιών σε μεταβατική πολιτική κυβέρνηση. Σε παρόμοια κίνηση προέβη προχτές και η Αφρικανική Ενωση, που έδωσε «τελεσίγραφο» στους Σουδανούς στρατιωτικούς έως τις 30 Απρίλη, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με αναστολή της συμμετοχής του Σουδάν στον οργανισμό. Τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση έχουν αντίθετα αναγνωρίσει χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ρωσία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ