Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνέλαβαν τον ιδρυτή των «Wikileaks»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στα χέρια των βρετανικών αστυνομικών αρχών, με πρόσχημα τη μη εμφάνισή του σε βρετανικό δικαστήριο, είναι από χτες ο Αυστραλός ιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, μετά από πολύμηνες προσπάθειες της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης του Προέδρου του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο.

Ο Μορένο επικαλέστηκε την «παραβίαση» όρων της χορήγησης ασύλου που δόθηκε στον Ασάνζ το 2012, από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα (όπου ο Μορένο ήταν αντιπρόεδρος αλλά στη συνέχεια άλλαξε γραμμή όταν εκλέχτηκε Πρόεδρος με το ίδιο κόμμα που ήταν με τον Κορέα) ώστε να βρει καταφύγιο στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο. Ο Αυστραλός είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για βιασμό δύο γυναικών, που αρνείται ότι διέπραξε. Ο Μορένο επιβεβαίωσε επίσης πως αφαιρέθηκαν από τον Ασάνζ η υπηκοότητα του Εκουαδόρ και η διπλωματική ασυλία, ενώ δήλωσε ότι ζήτησε και πήρε διαβεβαιώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση ότι ο Ασάνζ δήθεν δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου μπορεί να τιμωρηθεί με θανατική ποινή.

Ο Βρετανός δικαστής, μπροστά στον οποίο οδηγήθηκε το απόγευμα ο Ασάνζ, έκρινε πως οι αμερικανικές αρχές έχουν περιθώριο να ζητήσουν από τη Βρετανία την απέλασή του έως τις 12 Ιούνη. Λίγες ώρες πριν, οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του για «συνωμοσία κυβερνοπειρατείας» με τον πρώην αναλυτή των μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού (είναι στη φυλακή) ο οποίος σήμερα είναι γνωστός σαν γυναίκα με το όνομα Τσέλσι Μάνινγκ. Η κατηγορία επισύρει πενταετή ποινή φυλάκισης. Δεν αποκλείεται το κατηγορητήριο να «εμπλουτιστεί», καθώς ο Ασάνζ και τα «WikiLeaks» έβγαλαν στη φόρα αρκετές απόρρητες πληροφορίες για τις μυστικές υπηρεσίες, τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας κ.λπ.

Η υπόθεση Ασάνζ έχει γεωπολιτικές διαστάσεις, ιδιαίτερα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, η οποία έχει δώσει πολιτικό άσυλο στον Εντουαρντ Σνόουντεν, έναν άλλον πρώην αναλυτή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που συνεργαζόταν με τον Ασάνζ. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρισε την είδηση σύλληψης Ασάνζ «μαύρη μέρα για την ελευθερία του Τύπου», ενώ και ο πρώην Πρόεδρος Ρ. Κορέα μίλησε για «ντροπιαστική απόφαση από τον μεγαλύτερο προδότη της χώρας και της Λατινικής Αμερικής». Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντ. Πεσκόφ, ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του συλληφθέντος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ