Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Αρχισαν οι βουλευτικές εκλογές

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ξεκίνησαν χτες οι μαραθώνιες εκλογές για την ανάδειξη της νέας 545μελούς Κάτω Βουλής (Λοκ Σάμπχα) της Ινδίας, όπου το 2014 είχε αναδειχτεί πρώτο το ινδουιστικό συντηρητικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Ναρέντρα Μόντι. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως τις 19 Μάη, αφού γίνονται σταδιακά στις πολιτείες με εκλογικό σώμα 900 εκατομμύρια.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κογκρέσο (στην ηγεσία του οποίου βρίσκεται για δεκαετίες η οικογένεια Γκάντι), υπέστη μεγάλες απώλειες το 2014, «κατρακυλώντας» στις 44 έδρες της Βουλής (από 206 που είχε πάρει το 2009). Από τη μεριά του, το BJP πήρε το 2014 282 έδρες (από 116).

Στην πενταετία που μεσολάβησε από τις τελευταίες εκλογές, η Ινδία εξακολούθησε να αξιοποιεί αποφασιστικά τη συμμετοχή της στους BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) για τη γεωπολιτική της ανέλιξη διεθνώς, ενισχύοντας όμως ταυτόχρονα τη συνεργασία της με κέντρα όπως οι ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, στο προσκήνιο έρχονται και σοβαρές αντιθέσεις χρόνων, όπως αυτές της Ινδίας με το Πακιστάν, που φαίνεται ότι βαθαίνουν, με φόντο την όξυνση ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την επιρροή στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού - Ινδικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ