Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τροπολογία για την προστασία των εικαστικών δημιουργημάτων

Τροπολογία που προβλέπει την εξαίρεση των εικαστικών δημιουργημάτων από τις διατάξεις του νόμου 4412/2016, που αντιμετωπίζουν τα έργα αυτά με τους κανόνες της αγοράς, ως μορφές εμπορικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατέθεσε το ΚΚΕ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται ότι το εικαστικό δημιούργημα (έργο) συνιστά πνευματικό δημιούργημα και ο εικαστικός καλλιτέχνης δεν είναι έμπορος, η πώληση των έργων του και η εν γένει καλλιτεχνική δράση του δεν συνιστούν εμπορική πράξη (ΝΣΚ 391/2010) και κατ' επέκταση η ανάθεση από το Δημόσιο της δημιουργίας και τοποθέτησης εικαστικών έργων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τους κανόνες που αντιμετωπίζονται οι διάφορες μορφές εμπορικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Από τη σκοπιά αυτή, όπως σημειώνεται, «η ανάθεση από το Δημόσιο της δημιουργίας και τοποθέτησης εικαστικών έργων δεν μπορεί να διέπεται από τους κανόνες που διέπουν την αγορά προϊόντων (συμβάσεις αγαθών) ή την εκτέλεση/μελέτη και εκτέλεση οικοδομικών εργασιών ή εργασιών πολιτικού μηχανικού (συμβάσεις έργου) ή τέλος την παροχή υπηρεσιών (συμβάσεις υπηρεσιών) όπως όλα τα ανωτέρω προσδιορίζονται στο ν. 4412/2016».

Τονίζει ότι «θα πρέπει να εξαιρεθούν ρητά οι καλλιτεχνικές - εικαστικές υπηρεσίες, καθώς και η ανάθεση από το Δημόσιο της δημιουργίας και τοποθέτησης εικαστικών έργων ή η απόκτησή τους (αγορά τους) από τις ρυθμίσεις του ν. 4412/2016 ως απολύτως ασύμβατες με την εικαστική δημιουργία, η ανάπτυξη και προαγωγή της οποίας συνιστά υποχρέωση του κράτους», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει όλες οι αναφορές σε καλλιτεχνικά έργα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δημιουργίες που εμπεριέχονται σε διατάξεις του ν. 4412/2016 να απαλειφθούν».

Επισημαίνεται ακόμα ότι «ένα από τα άρθρα το οποίο ήδη έχει επιτρέψει σε φορείς του Δημοσίου να "αποκτούν" εικαστικά έργα, ακόμη και πολύ μεγάλης αξίας, χωρίς τη διενέργεια καλλιτεχνικού διαγωνισμού ή οποιασδήποτε διαδικασίας που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, την ισονομία των εικαστικών καλλιτεχνών και το αισθητικό αποτέλεσμα, είναι το άρθρο 32 του ν. 4412/2016, από το οποίο θα πρέπει να απαλειφθούν όλες οι αναφορές σε καλλιτεχνικά έργα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δημιουργίες, με τη ρητή μάλιστα αναφορά ότι το άρθρο αυτό δεν εφαρμόζεται για την απόκτηση ή δημιουργία εικαστικού έργου».

Το άρθρο της τροπολογίας έχει ως εξής: «Εξαιρούνται ρητά οι καλλιτεχνικές - εικαστικές υπηρεσίες καθώς και η ανάθεση από το Δημόσιο της δημιουργίας και τοποθέτησης εικαστικών έργων ή η απόκτησή τους (αγορά τους) από τις ρυθμίσεις του ν. 4412/2016.

Στο άρθρο 32 του ν. 4412/16, απαλείφεται η περ. αα της περ. β της παρ. 2, και συγκεκριμένα η φράση "αα) στόχος της σύμβασης είναι η δημιουργία ή απόκτηση μοναδικού έργου τέχνης ή καλλιτεχνικής εκδήλωσης".

Στο άρθρο 377 (Καταργούμενες διατάξεις) του ν. 4412/16 η περ. 68 της παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής: "του Π.Δ. 28/1980 (Α' 11), πλην του άρθρου 9, το οποίο παραμένει σε ισχύ..."».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ