Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μειώνεται σταθερά ο αριθμός των πυροσβεστών

Σοβαρή καταγγελία της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης», με στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας

Eurokinissi

«Το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού από όταν ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση. Ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν (μόνιμοι, 5ετείς, συμβασιούχοι) έχει μειωθεί κατά 1.181 άτομα μέσα στην τελευταία 10ετία».

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε χτεσινή της ανακοίνωση η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), με αφορμή την εισαγωγή στην Πυροσβεστική Ακαδημία 56 επιτυχόντων - επιλαχόντων δόκιμων πυροσβεστών του τελευταίου διαγωνισμού κατάταξης το 2011. Μια εισαγωγή - σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό. Με την εισαγωγή των 56 ατόμων, ολοκληρώνεται η απορρόφηση των 105 περίπου συνολικά επιτυχόντων - επιλαχόντων του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Η ΕΑΚΠ, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα των επιτυχόντων - επιλαχόντων του διαγωνισμού αυτού (λόγω παραιτήσεων και άλλων περιπτώσεων), ανέδειξε το θέμα με σωρεία παρεμβάσεων προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, την υπηρεσιακή ηγεσία και όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας την πρόσληψη του συνόλου των επιτυχόντων - επιλαχόντων, για την κάλυψη ενός μικρού μέρους των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Σημαντική βοήθεια υπήρξε και από τις παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ, με τις Ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στη Βουλή. Σημειώνεται πως και από αυτό το σημαντικό ζήτημα, της πρόσληψης των επιλαχόντων δόκιμων πυροσβεστών, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των πυροσβεστών, το προεδρείο της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΥΠΣ), οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, τα προεδρεία όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων, ήταν συνειδητά απόντες και ανύπαρκτοι.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το ΠΣ έχει επιφορτιστεί και με νέες υποχρεώσεις από τη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων και των εθνικών οδών, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι 2.165 πενταετείς συνάδελφοι που μονιμοποιήθηκαν κάλυψαν μόνο ένα μέρος των 4.000 κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού που καταργήθηκαν με το νόμο 3938/2011, και αντικαταστάθηκαν με τους μερικής απασχόλησης πυροσβέστες του θεσμού της 5ετούς θητείας, που όμως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών (3.400 άτομα) υπηρετούσαν ήδη στο ΠΣ ως εποχικοί πυροσβέστες με μερική απασχόληση. Με τέτοιου είδους νομοθετικές αλχημείες εξαφανίστηκαν οι πραγματικές κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία μας.

Παράλληλα, διατηρείται το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα (από το 1977 - νόμος 683), με τη μειωμένη - λειψή οργανική δύναμη των μόνιμων υπαλλήλων στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, σε αντίθεση με τις σύγχρονες ανάγκες και αρμοδιότητες. Με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών" θα συνεχίσει να διεκδικεί την κάλυψη του συνόλου των πραγματικών κενών θέσεων, με τη μονιμοποίηση όλων των υπόλοιπων 5ετών και συμβασιούχων συναδέλφων μας και τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ενίσχυση του ΠΣ με επαρκή εξοπλισμό, μέσα και υποδομές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ