Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόστιμο για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Το υψηλότερο προβλεπόμενο πρόστιμο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει οριστικά να καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών για την πρωτοφανή σε έκταση διαρροή πλήθους προσωπικών δεδομένων Ελλήνων φορολογουμένων προς εταιρείες εμπορίας προσωπικών δεδομένων, που είχε διαπιστωθεί πριν από έξι χρόνια.

Το πρόστιμο ανέρχεται στα 150.000 ευρώ και είχε επιβληθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το 2013 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω «ανεπάρκειας» των συστημάτων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τη διαρροή στοιχείων που αφορούσαν το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να το μειώσει ή να το ακυρώσει, το πρόστιμο επικυρώθηκε τελικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που καταλόγισε στην ΓΓΠΣ παραβίαση της υποχρέωσής της να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην απόφαση της Αρχής, πλήθος απόρρητων προσωπικών δεδομένων, που αφορούσαν το σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα, όπως είναι τα Ε1, Ε9, στοιχεία για το ΕΤΑΚ, τα τέλη κυκλοφορίας κ.ά., διέρρευσαν σε εταιρείες εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ