Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΛΓΕΡΙ.-- Εκατοντάδες φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια διαδήλωσαν και χτες στο κέντρο του Αλγερίου κατά της υποψηφιότητας του Προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα για πέμπτη προεδρική θητεία. Οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν μέσω των «κοινωνικών δικτύων» στην πλατεία του Μεγάλου Ταχυδρομείου, του εμβληματικού κτιρίου στην καρδιά του Αλγερίου, υπό την παρακολούθηση μεγάλης αστυνομικής δύναμης που απέφυγε να προκαλέσει τους νεαρούς. Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα, καθηλωμένος μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2013, προκαλεί εδώ και 2,5 βδομάδες μεγάλες κινητοποιήσεις σε πολλές αλγερινές πόλεις, καθώς πολλοί αμφισβητούν πλέον τις ικανότητές του να διαχειριστεί την εξουσία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα της Ενωσης Σουδανών Επαγγελματιών και άλλων συνδικάτων για 24ωρη απεργία, με αιτήματα την παραίτηση του Προέδρου Ομάρ Μπασίρ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ούτε καν δίωξη δεν θα ασκηθεί σε δύο αστυνομικούς της Καλιφόρνιας οι οποίοι σκότωσαν με πολλές σφαίρες στην πλάτη τον 22χρονο Αφροαμερικανό Στέφον Κλαρκ τον Μάρτη του 2018, επειδή νόμιζαν ότι ήταν όπλο το κινητό τηλέφωνο που κρατούσε. Αυτό αποφάσισε χτες ο εισαγγελέας του Σακραμέντο, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συγγενών του θύματος και της κοινότητας των Αφροαμερικανών.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς συνιστά υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, εκτιμά ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, Ντέιβιντ Μπόιντ. Ο ίδιος τόνισε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ