Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
«Στάχτη στα μάτια» με συλλήψεις εκατομμυριούχων...

ΑΛΓΕΡΙ.--

Συλλήψεις και φυλακίσεις πάμπλουτων επιχειρηματιών που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του πρώην Προέδρου της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, και του νεότερου αδελφού του, Σαΐντ, πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες οι αστυνομικές αρχές υπό τις διαταγές του γενικού εισαγγελέα της χώρας και τις προτροπές του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Γκάιντ Σάλαχ, στο πλαίσιο ερευνών για την πάταξη της διαφθοράς.

Συνελήφθη ο 74χρονος επιχειρηματίας Ισάαντ Ριμπάντ, που θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αλγερία, ένας από τους έξι πλουσιότερους σε όλη την Αφρική και είναι διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Cevital». Την Κυριακή είχαν συλληφθεί τέσσερις αδελφοί της οικογένειας Κουνινέφ, που ελέγχει, μεταξύ άλλων, τις εξαγωγές ζάχαρης σε χώρες της Μέσης Ανατολής, με την κατηγορία της εμπλοκής σε υποθέσεις αθέτησης συμβολαίων με το κράτος.

Οι συλλήψεις πάμπλουτων επιχειρηματιών, που συνδέονται με την κυβέρνηση του παραιτηθέντος Προέδρου Α. Μπουτεφλίκα, ο οποίος ήταν στην εξουσία από τη δεκαετία του '90, αντανακλούν την όξυνση ενδοαστικών αντιθέσεων και ανακατατάξεων σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής οργής για την πολυετή φτώχεια, την εντεινόμενη ανεργία (ιδιαίτερα στους νέους) και τη συγκέντρωση τεράστιου πλούτου σε μια χούφτα «οικογένειες», ντόπια και ξένα μονοπώλια. Απώτερος στόχος φαίνεται πως είναι να ξεγελαστούν τα λαϊκά στρώματα από τις δήθεν έρευνες για την καταπολέμηση της «διαφθοράς». Οι κινήσεις αυτές, πάντως, δεν φαίνεται να πείθουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας στην Αλγερία, που υποφέρει ιδιαίτερα από την πολυετή ανεργία και τις κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ