Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Σταθερά σε υψηλά επίπεδα οι στρατιωτικές δαπάνες

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας θα αυξηθούν τη νέα χρονιά κατά 7,5%, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε και στην 13η ετήσια Σύνοδο του Λαϊκού Κογκρέσου (Βουλή), η οποία γίνεται αυτές τις μέρες στο Πεκίνο.

Το δελτίο Τύπου του υπουργείου Αμυνας αναφέρει «μείωση ποσοστού του αμυντικού προϋπολογισμού» συμπληρώνοντας ότι πέρυσι οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας αυξήθηκαν κατά 8,1% (φτάνοντας το 1,3% του ΑΕΠ) και ότι είναι η 4η συνεχή χρονιά που αυτές κινούνται σε μονοψήφια επίπεδα, μετά το 2016 που έκλεισε μια 5ετία συνεχών διψήφιων ποσοστών αύξησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, Ζανγκ Γεσουί, χαρακτήρισε τον «αμυντικό προϋπολογισμό» της χώρας «λογικό και κατάλληλο», που επιδιώκει «να ανταποκριθεί στην απαίτηση της χώρας να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια και τη στρατιωτική μεταρρύθμιση με κινεζικά χαρακτηριστικά». Απαντώντας σε σχόλια δημοσιογράφων για το μεγάλο ρυθμό αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας σε σχέση με αυτό άλλων χωρών, ο Ζανγκ σχολίασε ότι σε άλλες χώρες (όπως πολλά μέλη του ΝΑΤΟ) οι στρατιωτικές δαπάνες προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ και υποστήριξε ότι το αν μια χώρα αποτελεί στρατιωτική απειλή για άλλες δεν καθορίζεται από την αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών αλλά από τη διπλωματική και «αμυντική» στρατηγική που ακολουθεί συνολικότερα. Πρόσθεσε δε ότι «οι περιορισμένες αμυντικές δαπάνες της Κίνας, που προσανατολίζονται στη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας, ασφάλειας και της εδαφικής της ακεραιότητας δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα».

Σύμφωνα και με το πρακτορείο «Σινχουά», ο Ζανγκ ανέφερε ότι η Κίνα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό γειτόνων και τα μακρύτερα σύνορα στον κόσμο, ενώ έχει εδαφικές διαφορές με πολλές χώρες. Μίλησε μάλιστα συγκεκριμένα για το ζήτημα της Ταϊβάν, το αυτονομιστικό κίνημα του «ανατολικού Τουρκεστάν», το ζήτημα του Θιβέτ κ.τ.λ. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μια διεθνή κατάσταση με αλλαγές μεγαλύτερες από ποτέ, για να επαναλάβει ότι είναι «λογική και έννομη» η «σθεναρή ενίσχυση της συνολικής εθνικής δύναμης της Κίνας», η «μέτρια ανάπτυξη των εθνικών αμυντικών δαπανών της Κίνας», που «ταιριάζουν με την τάση και τις ανάγκες της κατάστασης». Επέμεινε ακόμα ότι οι στρατιωτικές δαπάνες επιβάλλονται από τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων (βλ. αλλαγές που προχωρούν για την «προσαρμογή» των Ενόπλων Δυνάμεων σε νέες συνθήκες, όπως ο «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» κ.τ.λ.). Κατά τ' άλλα, ισχυρίστηκε ότι η Κίνα «είναι δεσμευμένη στο μονοπάτι της ειρηνικής ανάπτυξης και της παροχής περισσότερων αγαθών για τη δημόσια ασφάλεια στην παγκόσμια κοινότητα», εκφράζοντας και έτσι την ετοιμότητα του Πεκίνου να εμπλακεί ακόμα περισσότερο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνονται ανά την υφήλιο, με διάφορες ταμπέλες, «ειρηνευτικές» κ.λπ.

Και νέα προνόμια στις επιχειρήσεις

Οπως είναι φυσικό, ένα μεγάλο μέρος της ετήσιας Συνόδου του Κογκρέσου θα αφορά την οικονομική πολιτική της χώρας, με δεδομένη τη γοργή επέκταση και εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων, με μείωση της φορολογίας, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς, από τέτοια μέτρα οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν τη νέα χρονιά κατά περίπου 298 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Λαϊκού Κογκρέσου παραβρέθηκε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, που τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή για τις ελληνο-κινεζικές σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ