Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«HUAWEI»
Εγκαινίασε Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στις Βρυξέλλες...

«Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαφάνειας της Κυβερνοασφάλειας» στις Βρυξέλλες, στην «καρδιά» της ΕΕ, εγκαινίασαν χτες διευθυντικά στελέχη του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου «Huawei» σε μία περίοδο που η εταιρεία υφίσταται τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών που προσπαθούν να περιορίσουν το δικό της μερτικό στις διεθνείς αγορές σε ό,τι αφορά το στήσιμο τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς G5, που είναι απαραίτητο για την ψηφιοποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Το «Κέντρο Ευρωπαϊκής Κυβερνοασφάλειας», που χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σχεδιάζεται να επιτρέψει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής ασύρματων υπηρεσιών και είναι πελάτες της «Huawei» να ερευνήσουν εξονυχιστικά την πηγή του κώδικα των δικτύων τους ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτά είναι ασφαλή από απόπειρες κυβερνο-κατασκοπείας (π.χ. υπέρ των σινικών κρατικών αρχών όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ).

Η «Huawei», σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τον αποκλεισμό της από αγορές της Δύσης, εγκαινίασε τον περασμένο Νοέμβρη ένα παρόμοιο ερευνητικό κέντρο στη Βόννη της Γερμανίας. Επίσης, το 2010 άνοιξε το κέντρο έρευνας HCSEC σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας και ασφάλειας δικτύων στο Μπάνμπερι της Βρετανίας, που επιχορηγείται και από τη βρετανική κυβέρνηση.

Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της «Huawei» στο εξωτερικό, η οποία επιδιώκει την ανάληψη έργου για το στήσιμο των δικτύων 5G σε αρκετές χώρες - μέλη της ΕΕ, έχοντας να ανταγωνιστεί ευρωπαϊκά τηλεπικοινωνιακά μονοπώλια όπως οι εταιρείες «Ericsson» και «Nokia».

Οι τριβές με τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι πιέσεις που ασκούνται σε βάρος της εταιρείας, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ. Πληροφορίες της εφημερίδας «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ανέφεραν πως ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος «Huawei» σχεδιάζει σύντομα να μηνύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ με αφορμή νομοσχέδιο του Πενταγώνου (γνωστό ως NDAA), που κατά τα στελέχη της εταιρείας προσπαθεί να εκτοπίσει από τις αμερικανικές και άλλες δυτικές αγορές τις κινεζικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Οι συγκρούσεις μονοπωλιακών και άλλων συμφερόντων στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας «απλώνονται» μέχρι τον Καναδά, όπου παραμένει φυλακισμένη η οικονομική διευθύντρια της «Huawei», Μενγκ Ουάνγκζου.

Εκτός «προνομιακής» λίστας Ινδία και Τουρκία

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να άρει το προνομιακό εμπορικό καθεστώς που είχε εξασφαλιστεί από τη δεκαετία του '70 σε Τουρκία και Ινδία, εκτιμώντας ότι αφενός πλέον δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων χωρών, αφετέρου τις κατηγόρησε ότι επιβάλλουν περιοριστικούς δασμούς σε αμερικανικά εξαγώγιμα προϊόντα.

Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου αποδοκίμασε την απόφαση εκτιμώντας ότι θα βλάψει τα συμφέροντα αμερικανικών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μονάδων μεταποίησης αυξάνοντας τα κόστη. Στο Νέο Δελχί Ινδοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι αποδέχονται την απόφαση των ΗΠΑ και δεν θα επιδιώξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ