Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα με την επιστροφή Γκουαϊδό

Ολόκληρη η Λατινική Αμερική αποτελεί «ζώνη αποκλειστικών συμφερόντων» των ΗΠΑ, δηλώνει η αμερικανική κυβέρνηση

Στη Βενεζουέλα επέστρεψε χτες η μαριονέτα των ΗΠΑ, Γκουαϊδό

Copyright 2019 The Associated

Στη Βενεζουέλα επέστρεψε χτες η μαριονέτα των ΗΠΑ, Γκουαϊδό
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στη Βενεζουέλα επέστρεψε χτες ο αυτοανακηρυχθείς «Πρόεδρος» - μαριονέτα των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό, μετά την περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Κολομβία, Βραζιλία, Παραγουάη, Αργεντινή, Εκουαδόρ), ενώ είχαν προηγηθεί καλέσματά του για διαδηλώσεις χτες κατά του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Οι πρεσβευτές της Γερμανίας και της Ολλανδίας ήταν μεταξύ των διπλωματών που περίμεναν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTN24.

Ο Γκουαϊδό έφυγε από τη Βενεζουέλα στις 22 Φλεβάρη, παραβιάζοντας την απαγόρευση εξόδου που του επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας και αναζητώντας στήριξη από τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών. «Η Βενεζουέλα σήμερα είναι μια αποτυχημένη χώρα και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο, μετά από συνάντησή του με τον Γκουαϊδό την Κυριακή, στην πόλη Σαλίνας, ενώ ο τελευταίος τον ευχαρίστησε για τη στήριξή του.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, με αφορμή την επιστροφή Γκουαϊδό συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Καράκας αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις ΗΠΑ - ΕΕ

Απέναντι στις δηλώσεις του Μαδούρο ότι κατά την επιστροφή του ο Γκουαϊδό, που δεν έχει τη νομιμότητα να πραγματοποιεί συναντήσεις ως αρχηγός κράτους, θα πρέπει να δικαστεί, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζον Μπόλτον, απάντησε ότι το Καράκας θα αντιμετωπίσει «την ισχυρή και σημαντική αντίδραση από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα» αν εμποδιστεί η ασφαλής επιστροφή του στη Βενεζουέλα.

Ο ίδιος απείλησε το στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κούβας με πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις «εξαιτίας του ρόλου της Κούβας στην υπονόμευση της δημοκρατίας και στην υποκίνηση καταστολής στη Βενεζουέλα». Κάλεσε τις «δημοκρατίες της περιοχές να καταδικάσουν το καθεστώς της Κούβας».

Νωρίτερα, ο Μπόλτον δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν ευρύ συνασπισμό για να ανατρέψει τον Μαδούρο. Δεν δίστασε άλλωστε να χαρακτηρίσει όλη τη Λατινική Αμερική «αυλή» των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα Μονρόε, σύμφωνα με το οποίο ολόκληρη η Νότια Αμερική αποτελεί ζώνη αποκλειστικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που εξωτερικές δυνάμεις προσπαθήσουν να παρεμβαίνουν εκεί, αυτό θεωρείται εχθρική πράξη εναντίον των ΗΠΑ! Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να αντιδράσουν στις «προσβλητικές» δηλώσεις Μπόλτον.

Από τη μεριά της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποίησε ότι κάθε μέτρο «που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία, την ασφάλεια ή την προσωπική ακεραιότητα του Γκουαϊδό θα αυξήσει σημαντικά τις εντάσεις». Αντίστοιχα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας υπογράμμισε ότι «το παιχνίδι που παίζει ο Μαδούρο με το χρόνο δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί», ενώ άσκησε κριτική στη στάση της Ρωσίας και της Κίνας. Θυμίζουμε ότι οι δύο τελευταίες μπλόκαραν ψήφισμα που πρότεινε η αμερικανική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεσες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα.

Ρωσία: Πρόθυμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία το Σάββατο, ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διμερείς συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για τη Βενεζουέλα (όπως έχουν προτείνει οι ΗΠΑ), αλλά μόνο στο πλαίσιο των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, «δεδομένου ότι μόνο ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του».

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ καταδίκασε τις απειλές των ΗΠΑ κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας, τις οποίες χαρακτήρισε «κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους» και «αναίσχυντη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Χτες, ο Βενεζουελάνος υπουργός Πετρελαίου, Μανουέλ Κεβέδο, αναμενόταν να φτάσει στη Μόσχα όπου θα επισημοποιήσει τη μεταφορά της έδρας της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA στην Ευρώπη, από τη Λισαβόνα στη ρωσική πρωτεύουσα. «Επιπλέον σχεδιάζουμε να μετακινήσουμε εκεί (σ.σ. στη Μόσχα) το γραφείο της εταιρείας σιδήρου και αλουμινίου», είπε ο υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ