Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Προσαρμογές» στη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Διακόπτουν τις ετήσιες μεγάλες ασκήσεις και τις αντικαθιστούν με μικρότερα γυμνάσια

Από παλιότερη άφιξη του αμερικανικού «Carl Vinson» στη Νότια Κορέα, για την άσκηση «Foam Eagle»
Από παλιότερη άφιξη του αμερικανικού «Carl Vinson» στη Νότια Κορέα, για την άσκηση «Foam Eagle»
ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μετά από στενό συντονισμό με τη Νότια Κορέα «οι δύο πλευρές αποφασίσαμε να διακόψουμε τις ασκήσεις "Key Resolve" και "Foal Eagle"», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη διασφάλιση της συνεχούς, κοινής άμυνας ΗΠΑ - Νότιας Κορέας με συντονισμένες δυνάμεις για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης για την ασφάλεια» και συμφώνησαν «να διατηρηθεί σθεναρή στρατιωτική ετοιμότητα μέσα από τις πρόσφατα σχεδιασμένες ασκήσεις "Command Post" και αναθεωρημένα εκπαιδευτικά προγράμματα».

Στις ετήσιες ασκήσεις «Key Resolve» και «Foal Eagle», που γίνονταν στις αρχές της άνοιξης στην Κορεατική Χερσόνησο, οι μεν ΗΠΑ συμμετείχαν με περίπου 30.000 στρατιώτες, η δε Νότια Κορέα με 200.000 και διάφορα υπερσύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Βόρειας Κορέας, αλλά και της Κίνας και της Ρωσίας.

Η αντικατάστασή τους από πολύ μικρότερης κλίμακας γυμνάσια σηματοδοτεί την ευρύτερη αναπροσαρμογή της στρατηγικής των ΗΠΑ σε Ασία και Ειρηνικό, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται και οι Σύνοδοι Κορυφής με τη Βόρεια Κορέα. Μιλώντας για τη 2η Σύνοδο ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, που έληξε στις 28/2 χωρίς συμφωνία, ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, είπε:

«Τη θεωρώ επιτυχία, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος (Τραμπ) προστάτευσε και προώθησε τα αμερικανικά συμφέροντα (...) Ο Πρόεδρος αρκέστηκε στην αντίληψή του» περί μιας αποδεκτής συμφωνίας και «ενίσχυσε τις σχέσεις του» με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Και σε άλλο σημείο: «Εκτός κι αν εκτιμάτε ότι μια κακή συμφωνία θα ήταν καλύτερη από την απουσία μιας συμφωνίας, κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μια επιτυχία... Ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν το είχε πει κατά την πρώτη Σύνοδο (σ.σ. στη Σιγκαπούρη, τον Ιούνη του 2018): Θα περάσουμε από διάφορα στάδια προτού καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Ο ίδιος ο Τραμπ σχολίασε για την τελευταία συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις (...) Ξέρουμε τι θέλουν και ξέρουν τι πρέπει να έχουμε (...) Οι σχέσεις είναι πολύ καλές, θα δούμε τι θα συμβεί».

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος συνέδεσε την υπόθεση Κοέν (του πρώην συνηγόρου του, που κατηγορείται για παραβίαση νόμων για τις προεκλογικές εκστρατείες) με το αποτέλεσμα της Συνόδου, λέγοντας: «Το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί ανέκριναν σε δημόσια ακρόαση έναν καταδικασμένο ψεύτη και απατεώνα, την ίδια στιγμή που γινόταν η πολύ σημαντική Πυρηνική Σύνοδος με τη Βόρεια Κορέα, είναι ίσως ένα νέο ναδίρ της αμερικανικής πολιτικής και μπορεί να συνέβαλε στη "φυγή"... Δεν έχει ξαναγίνει όταν ένας Πρόεδρος βρίσκεται στο εξωτερικό. Ντροπή».

Στο μεταξύ, το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA χαρακτήρισε τη Σύνοδο «επιτυχία», αναφέροντας ότι ο Κιμ πρότεινε στον Τραμπ νέα συνάντηση. Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι μια επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν «βρίσκεται στην ατζέντα» και ότι «ελπίζουμε πως στο σύντομο μέλλον θα συμφωνηθεί το πότε και το πού θα γίνει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για πιθανή τρίτη Σύνοδο μιλά ο Μπόλτον(2019-06-12 00:00:00.0)
«Μπηχτές» Κιμ για τις ΗΠΑ(2019-05-03 00:00:00.0)
Επιστολή του Κινέζου ηγέτη στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του(2018-09-11 00:00:00.0)
Στις 12 Ιούνη η συνάντηση Τραμπ - Κιμ(2018-06-05 00:00:00.0)
Ο Πομπέο συνάντησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας(2018-04-19 00:00:00.0)
Στη Σουηδία ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ(2018-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ