Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Ανακλήθηκε, μετά τις έντονες αντιδράσεις, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Ranger»

Μετά από τη μαχητική παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων ΗΜΜΥ, ΣΕΜΦΕ, Ναυπηγών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Χημικών Μηχανικών, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» που έδειξαν επαγρύπνηση, η Σύγκλητος του ΕΜΠ ανακάλεσε τη συμμετοχή του ιδρύματος στο ΝΑΤΟικό ερευνητικό πρόγραμμα «Ranger», το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Ανάμεσα στους «εταίρους» του ερευνητικού προγράμματος ξεχωρίζουν: O Οργανισμός Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΝΑΤΟ, τo υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, τo υπουργείο Οικολογίας και Αλληλεγγύης της Γαλλίας, η εταιρεία «Leonardo S.p.A.», η οποία είναι ο 9ος μεγαλύτερος εργολάβος στον τομέα της άμυνας παγκοσμίως και έχει μεγαλύτερο μέτοχο την ιταλική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι φοιτητές με την παρέμβασή τους απαίτησαν την απόσυρση του ΕΜΠ από το πρόγραμμα αυτό, τη ρητή δέσμευση από τη Σύγκλητο για μη συμμετοχή του ΕΜΠ (προσωπικό, τακτικός προϋπολογισμός, ΕΛΚΕ, ΕΠΙΣΕΥ και όλων των δομών που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΜΠ) σε έρευνα για σκοπούς του ΝΑΤΟ ή σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, γενικότερα σε στρατιωτικές εφαρμογές που δεν σχετίζονται με την άμυνα της χώρας καθώς και να γίνουν προσβάσιμα τα παραδοτέα της έρευνας. Κάτω από τη μαχητική στάση των φοιτητών η Σύγκλητος ικανοποίησε τα αιτήματα.

Εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται με 8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό πολύ μεγαλύτερο από όσο χρηματοδοτείται ολόκληρο το ΕΜΠ από το κράτος για ένα χρόνο (3,5 εκατ.). Αυτό δείχνει τις προτεραιότητες της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την Ερευνα. Για να δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για ΝΑΤΟικές ανάγκες, το ΕΜΠ, όπως και όλα τα Πανεπιστήμια, λειτουργεί με απίστευτα κενά σε διδακτικό προσωπικό, σε συνθήκες ακραίας υποχρηματοδότησης, με απαρχαιωμένες υποδομές, με ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με τη φοιτητική μέριμνα να εξαϋλώνεται χρόνο με το χρόνο και την ελαστική εργασία να κυριαρχεί.

Ξεκαθάρισαν ότι δεν ανέχονται να προσφέρουν οι φοιτητές και οι ερευνητές την επιστήμη τους για πολεμικούς σκοπούς. Να γίνεται έρευνα για το ΝΑΤΟ, την ιμπεριαλιστική συμμαχία, συνυφασμένη με στρατιωτικές επεμβάσεις, πραξικοπήματα, χημικά και πυρηνικά όπλα, διάλυση χωρών, μαζικές δολοφονίες, πρόσφυγες και πνιγμένα παιδιά! Ούτε για την FRONTEX της ΕΕ με τις άτυπες και παράνομες επαναπροωθήσεις, τις αναχαιτίσεις εν πλω, που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν κινδυνέψει ή να έχουν πνιγεί στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Κάλεσαν, τέλος, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους ερευνητές, το διδακτικό προσωπικό να δυναμώσουν συνολικά τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που εμπλέκει τη χώρα μας πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας. Nα καταδικάσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ως περήφανος σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ δεν διστάζει να προσφέρει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας για την εξυπηρέτηση των αναγκών δολοφόνων και πολεμοκάπηλων, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων. Mε τη στάση, τον αγώνα και την ψήφο τους να «μαυρίσουν» τη ΝΑΤΟική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα που κρύβουν τον δολοφονικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και προσπαθούν να το ξεπλύνουν από το αίμα, την αδικία, την απανθρωπιά, παρουσιάζοντάς το τάχα σαν «παράγοντα ασφάλειας και ειρήνης για τους λαούς». Να καταδικάσουν όσους βάζουν στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών τη χώρα μας και το λαό της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ