Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απροκάλυπτες απειλές από ΗΠΑ - Ισραήλ με στόχο το Ιράν

Τα σχέδιά τους για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν ξεκαθάρισαν Νετανιάχου και Πομπέο στη Βαρσοβία

Copyright 2019 The Associated

Τα σχέδιά τους για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν ξεκαθάρισαν Νετανιάχου και Πομπέο στη Βαρσοβία
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

«Δεν μπορείς να πετύχεις ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή δίχως να συγκρουστείς με το Ιράν. Απλώς δεν είναι δυνατόν!». Με αυτήν την απροκάλυπτη διατύπωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης και τελευταίας μέρας των εργασιών της Διάσκεψης στη Βαρσοβία για τη Μέση Ανατολή, εξήγησε τον πραγματικό σκοπό της συνάντησης: Τη βολιδοσκόπηση προθέσεων με στόχο τη συγκρότηση μίας «νέας συμμαχίας χωρών». Το ίδιο έκανε αργότερα και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, εκτιμώντας πως ήρθε η ώρα να συγκροτηθεί αυτή η «νέα συμμαχία που σε αυτήν την περιοχή του κόσμου θα συγκρουστεί με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν παρέλειψε να καλέσει την ΕΕ και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να παραβιάσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν το 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσαν τη σύσταση ενός μηχανισμού «ειδικού σκοπού» για περιορισμένες συναλλαγές με το Ιράν (γνωστού ως INSTEX), ότι το έκαναν για να παραβιάσουν τις αμερικανικές κυρώσεις! «Πρόκειται για ένα ασύνετο βήμα, που θα ενισχύσει το Ιράν, θα εξασθενίσει την ΕΕ και θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Πενς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σημείωσε: «Αυτό που είναι σημαντικό σε τούτη τη συνάντηση - κι αυτή η συνάντηση δεν γίνεται μυστικά, διότι διεξάγονται πολλές τέτοιες - είναι πως πρόκειται για μια ανοιχτή συζήτηση, με αντιπροσώπους ηγετικών αραβικών χωρών, που κάθονται στο ίδιο τραπέζι με το Ισραήλ για να προωθήσουν ένα κοινό συμφέρον, τον πόλεμο με το Ιράν». Το μήνυμα μάλιστα αναρτήθηκε με βίντεο και στο «Twitter», για να διαγραφεί στη συνέχεια και να «διορθωθεί» η φράση «πόλεμος» με «αντιμετώπιση».

Σχολιάζοντας αυτήν ακριβώς τη δήλωση, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ ανέφερε: «Πάντα ξέραμε τις παραισθήσεις του Νετανιάχου. Τώρα ο κόσμος όλος - και όσοι παρευρίσκονται στο τσίρκο της Βαρσοβίας - τις γνωρίζουν επίσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ