Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες

Η οργή στην Αϊτή έχει ξεχειλίσει

Copyright 2019 The Associated

Η οργή στην Αϊτή έχει ξεχειλίσει
Με καταστολή και αστυνομική βαρβαρότητα αντιμετωπίζονται εδώ και μέρες οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Αϊτής ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του αντιδραστικού Προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, ενός αστού πολιτικού θετικά προσκείμενου στον πρώην δικτάτορα Ντουβαλιέ, που έχει τη στήριξη του αμερικανικού και του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Μαζί με τη φτώχεια, την ακρίβεια, την εξαθλίωση, τη διάψευση των υποσχέσεων που είχε δώσει στην εκλογή του το 2016, αφορμή ήταν και ένα πρόσφατο σκάνδαλο για την απώλεια σημαντικών κονδυλίων από το λογαριασμό του «Petrocaribe» (μια συνεργασία με τη Βενεζουέλα), που φαίνεται ότι κατέληξαν σε ιδιωτικές τσέπες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για μια επιχείρηση που πριν ανήκε στον Πρόεδρο.

Επίσης σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχει παίξει για τις λαϊκές διαμαρτυρίες και η απόφαση της κυβέρνησης του Μοΐζ να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ στην επίθεση στη Βενεζουέλα. Πολλοί διαδηλωτές θεωρούν την κίνηση αυτή ανάξια της αλληλεγγύης που πάντα πρόσφερε η Βενεζουέλα στο λαό της Αϊτής από την περίοδο του Τσάβες.

Στις διαδηλώσεις των δύο βδομάδων, από αστυνομικά πυρά έχουν βρει το θάνατο 6 διαδηλωτές, με το τελευταίο θύμα να είναι ένας νεαρός, ενώ χτες τραυματίστηκε και ένας δημοσιογράφος κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ