Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13187

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία με ελληνική εμπλοκή

Συνάντηση Αποστολάκη - Ακάρ με θέμα τα προκαταρκτικά της διαπραγμάτευσης για «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»


ΣΕΛ.  9

Συγκλίσεις στη «σταθερότητα» και τη «συνέχεια» της αντιλαϊκής πολιτικής

  • Δ. Κουτσούμπας: Καταθέτουμε τις προτάσεις μας πρώτα και κύρια στο λαό, για να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης. Συγκεντρώνουμε την προσοχή μας είτε στην κατάργηση είτε στη θετική τροποποίηση άρθρων, που αφορούσαν συνδικαλιστικές ελευθερίες και λαϊκά δικαιώματα
  • Ολοκληρώνεται σήμερα με τις ψηφοφορίες η συζήτηση των άρθρων που προτείνονται για αναθεώρηση από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
  • Οσους καβγάδες και να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τα δευτερεύοντα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος υπηρετούν τους ίδιους στόχους: Τη σταθερότητα και την αναπαλαίωση του σάπιου αστικού συστήματος.
  • Η υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, η απόλαυσή τους στην πραγματική ζωή απαιτούν βαθύτερες, ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, στο ποιος έχει την εξουσία, οι εργαζόμενοι, ο λαός δηλαδή ή οι εκμεταλλευτές του πλούτου.

ΣΕΛ.  4  -  8

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέα παγίδα

Μια νέα παγίδα σε δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά στήνουν κυβέρνηση, τράπεζες και ΕΕ, με τη ρύθμιση που ετοιμάζουν για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι «διατηρεί ψηλά» το επίπεδο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η πραγματικότητα απ' όσα έχουν δει το φως είναι ότι με το σχέδιό της γίνεται ένα ακόμα βήμα για την πλήρη εξάλειψη ακόμα και αυτής της στοιχειώδους προστασίας που ίσχυε μέχρι σήμερα για το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας.

Το κλειδί βρίσκεται στον διακηρυγμένο στόχο κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ να μειωθεί η έκθεση των τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια, για να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εκεί αρχίζει και τελειώνει ο φαύλος κύκλος των εκβιασμών και των πλειστηριασμών, τον οποίο πρέπει να σπάσει με την πάλη του ο λαός.

Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να θολώσει τα νερά, οι στόχοι που βάζει για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων από τη μια και η προγραμματισμένη εκτόξευση των πλειστηριασμών από την άλλη επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο.

Δείχνουν δηλαδή ότι το αμέσως επόμενο διάστημα τα λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με ένταση των εκβιασμών, προκειμένου να καταθέσουν και την τελευταία δεκάρα από το υστέρημά τους στις τράπεζες, αν θέλουν να μη χάσουν το σπίτι τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τράπεζες και κυβέρνηση στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, την τριετία 2019 - 2021 θα πρέπει η αξία των «κόκκινων» δανείων να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ, από 85 δισ. που υπολογίζεται σήμερα.

Η μείωση αυτή προβλέπεται να επιτευχθεί κατά 50% με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25% με ρυθμίσεις, κατά 20% με πλειστηριασμούς και κατά 10% με διαγραφές.

Πάνω σ' αυτούς τους στόχους έρχεται να «κουμπώσει» το σχέδιο της κυβέρνησης για ακόμα μεγαλύτερη «χαλάρωση» της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει ο νέος νόμος - πλαίσιο.

Με βάση αυτό το «πλαφόν» διαμορφώθηκε και ο στόχος για 30.000 πλειστηριασμούς το 2019 (από 16.000 το 2018 και λιγότερους από 8.000 συνολικά τα προηγούμενα χρόνια), ενώ την περίοδο 2019 - 2021 προβλέπεται να εκτοξευθούν στους 130.000, με δεκάδες χιλιάδες απ' αυτούς να αφορούν λαϊκές κατοικίες!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαφημίζει προκλητικά τα «εργαλεία» που περιέχονται στον νέο νόμο, όπως το «κούρεμα» ενός μέρους του δανείου, την επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δόσεων και την επιδότησή τους από το κράτος.

Τα μέτρα που παρουσιάζει ως «ανακούφιση» και «προστασία» για τα λαϊκά στρώματα αφορούν δάνεια συγκεκριμένου ύψους και συνοδεύονται από εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Αλλά και από αυστηρότερους όρους για την αποπληρωμή του δανείου, που θα δεσμεύουν στο εξής τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στον αντίποδα, οι τράπεζες διευκολύνονται κατά προτεραιότητα να εισπράξουν - έστω και σε περισσότερες δόσεις - χρήματα που αλλιώς θα έπρεπε να ξεγράψουν, ενώ και η επιδότηση της δόσης θα αφορά μόνο τα πολύ φτωχά νοικοκυριά.

Καθόλου τυχαία, τέλος, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τον νέο νόμο απειλώντας με «κούρεμα» καταθέσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν δεν μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Βάζει δηλαδή το εξής «δίλημμα» στο λαό: 'Η θα χάσουν τα σπίτια τους μερικές χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ή θα πληρώσετε όλοι μαζί τη χασούρα των τραπεζών με νέους φόρους και μείωση των καταθέσεων.

Δεν διστάζουν να καλλιεργούν την ανθρωποφαγία ανάμεσα σε λαϊκά νοικοκυριά που πλήττονται εξίσου από την αντιλαϊκή πολιτική, προσπαθώντας να βάλουν εμπόδια στην αλληλεγγύη και στους αγώνες που εκδηλώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Δεν πρέπει να τους περάσει! Η ένταση της αλληλεγγύης και της πάλης για μέτρα ουσιαστικής προστασίας της λαϊκής κατοικίας, όπως αυτά που προτείνουν τα ταξικά συνδικάτα και έφερε με πρόταση νόμου στη Βουλή το ΚΚΕ, είναι η μόνη απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων στην επίθεση που κλιμακώνουν κυβέρνηση, ΕΕ, τράπεζες και επιχειρηματικοί όμιλοι.


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Παρεμβάσεις για ζητήματα που «καίνε» τα λαϊκά στρώματα
  • Σύσκεψη της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου σήμερα για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην Υγεία
  • Παρέμβαση για το οξυμένο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική, το χαράτσι των διοδίων και τις διώξεις κατοίκων που διεκδικούν την κατάργησή τους
  • Συζήτηση του Ν. Σοφιανού με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ

ΣΕΛ.  11  -  12,    17  -  18


ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το Σάββατο η εκδήλωση αλληλεγγύης για τη Βενεζουέλα

ΣΕΛ.  3
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Απαιτούν ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα

Με κυβερνητικό κλιμάκιο συναντιέται σήμερα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων


ΣΕΛ.  15
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο για να ξεκουμπιστούν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί από το λιμάνι

Στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου καλεί η ΕΔΥΕΘ


ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org