Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η προετοιμασία και στρατιωτικής επέμβασης

Με αιχμή του δόρατος την «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Βενεζουέλα, ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος - μαριονέτα των ιμπεριαλιστών, Χουάν Γκουαϊδό, και υψηλοί προστάτες του, προετοιμάζουν το έδαφος για την ανοιχτή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό ανακοίνωσε χτες και το διορισμό νέας διοίκησης στη «Citgo», τη θυγατρική στις ΗΠΑ της εθνικής εταιρείας πετρελαίου PdVSA, με διυλιστήρια, αγωγούς και ένα σημαντικό δίκτυο πρατηρίων, ώστε να μην καταλήγει κανένα έσοδο στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Αλλωστε οι ΗΠΑ, μετά την αναγνώριση της μαριονέτας τους, είχαν μπλοκάρει τους λογαριασμούς. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει εκτιμήσει ότι η προκαλούμενη ζημιά φτάνει τα 30 δισ. δολάρια (εκτός των άλλων και από την εισαγωγή βενζίνης από τη «Citgo»), ωστόσο προσπαθεί να αναπληρώσει τις απώλειες από άλλες πηγές. Συγκεκριμένα, από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, που τη στηρίζουν, υπερασπίζοντας και τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων στη Βενεζουέλα, στον ενεργειακό τομέα και όχι μόνο.

Αλλωστε, αυτή η σημαντική παρουσία τους, που εδραιώθηκε την περίοδο της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, είναι που ενοχλεί τις «ευαίσθητες» στα «ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα» ΗΠΑ, ΕΕ και συμμαχικές τους αντιδραστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, και θέλουν να επανακτήσουν θέσεις. Ταυτόχρονα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την αγορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, ενώ χτες έφτασαν προμήθειες σε φάρμακα από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός. Ακόμα, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, από την έδρα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες η χώρα θα ζητήσει με συγκεκριμένες κινήσεις το σεβασμό των αρχών του ΟΗΕ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση ενάντια στη Βενεζουέλα έχει η αντιδραστική κυβέρνηση της γειτονικής Κολομβίας, του Ιβάν Ντούκε, ο οποίος χτες συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και απροκάλυπτα είπε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει «μέχρι την ανατροπή του δικτάτορα Μαδούρο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας», ενώ ο Τραμπ επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές - και η στρατιωτική - είναι στο τραπέζι. Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα στείλουν 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία, όπως σκόπιμα είχε αφήσει να φανεί πρόσφατα ο σύμβουλος Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε: «Θα δείτε».

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ ανήγγειλε ότι πρόκειται να κάνει βαρυσήμαντη ομιλία για τη Βενεζουέλα στο Μαϊάμι, εκεί όπου βρίσκεται η εστία της αντικουβανικής μαφίας, ηγετικά στελέχη της οποίας - όπως ο κουβανικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο - πρωτοστατούν και προτρέπουν σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

Χτες, επίσης, η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν μεταβεί από τις 6 Φλεβάρη σε νησιά της Καραϊβικής (Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία κ.α.) προετοιμάζοντας «επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας με το προκάλυμμα μιας ανθρωπιστικής επέμβασης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αποκαλύψεις για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος(2020-05-16 00:00:00.0)
Ούτε μια φορά(2019-05-02 00:00:00.0)
Οι διακοπές ρεύματος εντάσσονται στο σχέδιο της αντιπολίτευσης(2019-03-29 00:00:00.0)
Νέες απειλές των ΗΠΑ(2019-03-28 00:00:00.0)
Επίθεση και σε εγκαταστάσεις πετρελαίου(2019-03-15 00:00:00.0)
Νέες απειλές των ΗΠΑ και για στρατιωτική επέμβαση(2019-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ