Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ
Παρέμβαση για τα ταμειακά διαθέσιμα

Βαθιά πολιτικό και όχι νομικό θέμα χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτική σύμβουλος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, στο ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), την περασμένη Πέμπτη, την απόφαση της κυβέρνησης με την οποία εξαναγκάζει τους δήμους και τις Περιφέρειες να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Ελπ. Παντελάκη στάθηκε στις αιτιάσεις ορισμένων μελών του ΔΣ πως με την απόφαση της κυβέρνησης καταργείται η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και πως παραβιάζεται το Κοινοτικό Δίκαιο και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας, λέγοντας πως όλη η πολιτική, όλη η ουσία, δείχνει ακριβώς ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής πειθαρχίας λειτουργούν και οι δήμοι. Σημείωσε πως η γενική κυβέρνηση φέρνει όλο το σύνολο της χρηματοδότησης στην ΤτΕ «για να αποτελέσει την καύσιμη ύλη για τη σύναψη βραχυπρόθεσμων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας».

Είναι συνειδητή επιλογή αυτή, τόνισε, και συμπλήρωσε σε ό,τι αφορά το προσωπικό πως «ήδη το Μεσοπρόθεσμο έχει αποφασίσει και είναι δεμένα τα χέρια όλων των δημάρχων σε σχέση με τις προσλήψεις προσωπικού. Αποφάσισε ή όχι με βάση το Μεσοπρόθεσμο, οι εργαζόμενοι το 2018 έως 2022 προβλέπεται να είναι 7.286 μόνιμοι εργαζόμενοι σε σύνολο 8.942 που θα αποχωρήσουν; Και ό,τι εργαζόμενους θα προσλαμβάνεις, θα τους προσλαμβάνεις μόνο μέσω ανταποδοτικών υπηρεσιών, δηλαδή που θα τις πληρώνει εξτρά ο κόσμος από την τσέπη του; Για ποια ασφυξία συζητάμε; Είναι καθορισμένα όλα και αυτή η πολιτική έχει υπηρετηθεί χρόνια τώρα».

Ωστόσο, σήμερα, συνεδρίασε εκ νέου το ΔΣ της ΚΕΔΕ, αυτήν τη φορά για τον «Κλεισθένη». Η Ελπ. Παντελάκη κατήγγειλε τη συμπαιγνία της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΚΕΔΕ με την ανοχή των άλλων παρατάξεων σχετικά με τον ορισμό της σημερινής συνεδρίασης που δεν είχε λόγο, αφού δεν έχει δοθεί το επίσημο κείμενο με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο. Μάλιστα, όπως είπε, έγινε προκειμένου να εκμεταλλευτούν ορισμένοι την παρουσία τους στην Αθήνα με την αντίστοιχη ...τηλεοπτική στην κρατική τηλεόραση ή κομματικές τους δραστηριότητες.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει και την υποκριτική στάση του υπουργού Οικονομικών και ειδικότερα τα περί διαφωνίας του σχετικά με τα αποθεματικά των δήμων, αφού και ο ίδιος έχει υπογράψει την απόφαση, ενώ ανέφερε πως το ΚΚΕ έχει αποστείλει στον υπουργό Εσωτερικών τις υποδείξεις του σχετικά με τα ψηφοδέλτια για τους δήμους και τις κοινότητες που πρέπει να διευκρινιστούν το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, ζήτησε να καταγράφονται οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις αποφάσεις του ΔΣ της ΚΕΔΕ ώστε να είναι ξεκάθαρη η θέση της στα Δημοτικά Συμβούλια όπου αποστέλλονται οι εν λόγω αποφάσεις της ΚΕΔΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org