Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη για Προσφυγικό και Υγεία

Eurokinissi

Απεργιακή κινητοποίηση στη Σάμο την ερχόμενη Πέμπτη 7 Φλεβάρη για το Προσφυγικό και την υποβάθμιση της Υγείας πραγματοποιούν οι φορείς του νησιού. Η απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη των 13 σημαντικότερων μαζικών φορέων της Σάμου, οι οποίοι διεκδικούν επίλυση σε αυτά τα δύο βασικά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Σοφούλη και σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών στο κλειστό γυμναστήριο.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, χαιρετίζοντας την απόφαση των φορέων και των σωματείων (Επιμελητήριο Σάμου, Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου, Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου, Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, Ενωση Ξενοδόχων Σάμου, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Σάμου, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Σάμου, Οδοντιατρικός Σύλλογος Σάμου, Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου - Ικαρίας - Φούρνων).

Στο κάλεσμα καταδικάζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και καταγγέλλεται η κυβέρνηση «που έχει τεράστια ευθύνη, όπως και κάθε άλλος που στηρίζει τις επιλογές της και την πολιτική αυτή, για τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τουρκία και την ΕΕ, που οδηγεί στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί μας, για την εξαθλίωσή τους, για το ότι αργοπεθαίνουν σε μια πόλη, σε ένα νησί με πολλά προβλήματα, με σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της τοπικής κοινωνίας».

Οσον αφορά την υγεία και την κατάσταση του νοσοκομείου, απαιτεί άμεσα προσλήψεις προσωπικού, καθώς «το νοσοκομείο αντικειμενικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού επιβαρύνεται και με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για δομή Υγείας μέσα στο hot spot. Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το 24ωρο, προσπαθώντας να εξετάσουν και να νοσηλεύσουν ντόπιους ασθενείς και πρόσφυγες - μετανάστες με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και έξαρση νοσημάτων, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο hot spot».

Στην απεργία συμμετέχει και η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ. Τη στήριξή του στην απεργία των εργαζομένων της Σάμου εξέφρασε χτες ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος. Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας έχει τοποθετηθεί για το θέμα του Προσφυγικού με την 59/2015 απόφαση του ΔΣ και έχει διαμορφώσει θέση για τις διεκδικήσεις του δήμου στα θέματα Υγείας με την 160/2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πάνω σε αυτές τις αποφάσεις βασίζεται τόσο η χτεσινή δήλωση του δημάρχου, όσο και οι μέχρι σήμερα τοποθετήσεις της διοίκησης και οι κινητοποιήσεις του δήμου για αυτά τα θέματα.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία απευθύνει και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης. Στην απεργιακή κινητοποίηση καλεί το Παράρτημα Σάμου της Ενωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ - ΚΗΕ. Τη στήριξη και αλληλεγγύη τους στον αγώνα του σαμιώτικου λαού για τα ζητήματα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, καθώς και της συνεχούς υποβάθμισης της Υγείας, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων.

Για το θέμα, ως Αναφορά κατέθεσαν στη Βουλή και τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υγείας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Λαμπρούλης, Μανώλης Συντυχάκης το Υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου, που αναφέρεται στην απόφασή του να κηρύξει τη 24ωρη πανσαμιακή απεργία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org