Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Παιδιά διαβάζουν κάτω από τις λάμπες στους δρόμους ή με το φως από γκαζάκια!

Το μπαράζ διακοπών ρεύματος από τη ΔΕΗ σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά μετατρέπει σε εφιάλτη τη ζωή τους

Αποκαλύψεις για λαϊκές οικογένειες με τα παιδιά τους, που ζουν χωρίς φαγητό και ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους στο νομό Μαγνησίας και βιώνουν έναν πραγματικό «Γολγοθά», βλέπουν τη δημοσιότητα. Μετά τον πρόσφατο θάνατο 48χρονου άστεγου βουλγαρικής καταγωγής, που βρέθηκε μετά από μέρες σε εγκαταλειμμένες παλιές αποθήκες στη συνοικία Παλαιών Βόλου, μαθήτρια Λυκείου στην Αγριά διάβαζε στο πεζοδρόμιο κάτω από το φως δημοτικού στύλου. Το ρεύμα στο σπίτι της οικογένειας, που έχει άλλα δύο κοριτσάκια (Δημοτικό και Γυμνάσιο), επανασυνδέθηκε με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από προσφορές δεκάδων ανθρώπων που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν την οικογένεια.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αυτό είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που συμβαίνουν στα σχολεία της Μαγνησίας. Για παράδειγμα, και τα τρία σχολεία στην Αγριά έχουν μαθητές που βιώνουν ακόμα σκληρότερες συνθήκες διαβίωσης. Τα σχολεία αντιμετωπίζουν σύμφωνα με τις πληροφορίες με διακριτικότητα αυτές τις περιπτώσεις, γιατί τα παιδιά είναι πολύ περήφανα!

Τους τελευταίους δύο μήνες, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αντιμετώπισε ακόμα δύο τέτοιες καταστάσεις σε δύο διαφορετικά σχολεία. Τα παιδιά διάβαζαν παρότι στο σπίτι των οικογενειών δεν υπήρχε ρεύμα. Τα γεγονότα λαμβάνουν τραγικότερη διάσταση, καθώς στο ένα σπίτι υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας της αναπνευστικής συσκευής που χρησιμοποιούσε το αδερφάκι του μαθητή. Το άλλο παιδί διάβαζε με φως από το γκαζάκι του κάμπινγκ και δεν πήγαινε την άλλη μέρα σχολείο γιατί ήταν κουρασμένο...

Ενα ακόμα απίστευτο δράμα μίας οικογένειας αποκαλύφθηκε στη Μακρυράχη του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου μετά από αίτησή της στον δήμο για να ενταχθεί στο πρόγραμμα επανασύνδεσης ρεύματος. Επί πέντε χρόνια επιβίωνε με κομμένο το ρεύμα. Η οικογένεια, με διδυμάκια ενός χρόνου, στο παρελθόν, είχε βιώσει κι άλλο δράμα, αφού το σπίτι της είχε πιάσει φωτιά και είχε καεί ολοσχερώς. Ο πατέρας είναι άνεργος, η μητέρα περιστασιακά εργαζόμενη, όπως και η ενήλικη κόρη της. Το χρέος της οικογένειας προς τη ΔΕΗ φτάνει τις 9.000 ευρώ...

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των άστεγων και των παιδιών τους ζητά με δήλωσή του με αφορμή αυτά τα περιστατικά ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Απόστολος Ριζόπουλος.

«Ενας ακόμη άστεγος συμπολίτης μας, βουλγαρικής καταγωγής, προστέθηκε σ' αυτούς που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους. Το τραγικό σκηνικό της ανέχειας και της εγκατάλειψης των φτωχών ανθρώπων στην πόλη μας συμπληρώνουν οι εικόνες των μαθητών που διάβαζαν τα μαθήματά τους υπό το φως του δημοτικού φωτισμού και μιας γκαζόλαμπας, των μαθητών μας που έρχονται νηστικοί στο σχολειό.

Αυτή είναι η απάνθρωπη κατάσταση που έχει οδηγήσει πολλές λαϊκές οικογένειες στην ανέχεια, χωρίς φαγητό και ηλεκτρικό ρεύμα, και εκατοντάδες συμπολίτες μας στο δρόμο χωρίς κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Τα νέα συγκλονίζουν! Προκαλούν θλίψη. Θυμό! Για τη μεταμνημονιακή απάτη της κυβέρνησης και της ΕΕ. Για την υποκριτική στάση των τοπικών αρχών, του δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Γι' αυτούς η ζωή των ανθρώπων δεν είναι "επιλέξιμο" έργο. Είναι "κόστος" που δεν έχει "όφελος" - κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς απογοήτευση, χωρίς πισωγυρίσματα για ζωή με δικαιώματα και πρώτα απ' όλα για την προστασία αυτών των συνανθρώπων - συναδέλφων μας που έχουν πληγωθεί περισσότερο. Να παρθούν άμεσα μέτρα: Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των αστέγων σε στέγη και τροφή. Εξεύρεση των απαραίτητων καταλυμάτων από την Τοπική Διοίκηση. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Παροχή ενός γεύματος σε όλα τα παιδιά καθημερινά. Μείωση των τιμολογίων ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου κατά 50%. Καμία διακοπή των παροχών αυτών για όλη την περίοδο της ανεργίας. Επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε οποίους έχει κοπεί. Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμό σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου ή αστέγου. Επιδότηση ενοικίου στο 100%».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org