Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σχέδιο για μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ

Μονάδες του ουκρανικού στρατού παραβιάζουν συστηματικά τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ
Μονάδες του ουκρανικού στρατού παραβιάζουν συστηματικά τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και τμήματα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να πρωτοστατούν στο λεγόμενο νέο «ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία», προβλέποντας μεταξύ άλλων την αποστολή «ειρηνευτικών» στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς, όπου επικρατούν δυνάμεις προσδεδεμένες στην αστική τάξη της Ρωσίας.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, Μάρτιν Σάιντικ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι αποτελεί και πρόταση του Οργανισμού (όπου συμμετέχει και η Ρωσία), προβλέπει την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, με την αποστολή μιας «αστυνομικής δύναμης» και τη δημιουργία μιας υπηρεσίας της ΕΕ, υποτίθεται για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Την πρωτοβουλία έσπευσε να καλωσορίσει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ, λέγοντας ότι αποτελεί πλατφόρμα για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Ζητούμενο, είπε, είναι η συνεργασία του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ: «Αν σχεδιάζεται αποστολή για τη διασφάλιση της ειρήνης, τότε χρειάζονται και διοικητικές λειτουργίες που θα καθορίσουν τις αρμοδιότητες των δύο οργανισμών».

Τα ΥΠΕΞ των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ καταγγέλλουν πως το σχέδιο υπονομεύει και καταργεί τις συμφωνίες του Μινσκ, του Φλεβάρη του 2015, έναν έτσι κι αλλιώς εύθραυστο συμβιβασμό, που προέβλεπε καθεστώς αυτονομίας αλλά επί της ουσίας ποτέ δεν προχώρησε από την πλευρά της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας. Τονίζουν ότι το σχέδιο θα διαταράξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και γίνεται κατά παραγγελία των ΗΠΑ και της ουκρανικής κυβέρνησης. Η ΥΠΕΞ του Ντονέτσκ και εκπρόσωπος στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, Νατάλια Νικονόροβα, σημείωσε ακόμη ότι το σχέδιο του ΟΑΣΕ «φωτογραφίζει» τις εκκλήσεις του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για αποστολή «ειρηνευτικών» δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή του Ντονμπάς.

Παράλληλα, γίνεται εμφανής και η επιδίωξη των ΗΠΑ να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους στην περιοχή σε σχέση με το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας (Ρωσία - Ουκρανία - Γαλλία - Γερμανία), στο πλαίσιο του οποίου είχαν υπογραφεί και οι συμφωνίες του Μινσκ. «Το σχήμα της Νορμανδίας είχε πρόσφατα τηλεφωνική συνομιλία για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και αυτές οι επαφές δεν κατέληξαν (για ακόμη μια φορά) πουθενά», δήλωσε με νόημα ο Βόλκερ. «Το μόνο που συμφωνήθηκε είναι μια συνάντηση στο Παρίσι σε λίγες βδομάδες», πρόσθεσε.

Αλλωστε και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν, μετά την πρόσφατη (18/1) συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το αδιέξοδο των συνομιλιών εντός του σχήματος της Νορμανδίας, λέγοντας πως αυτές θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα: «Πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες για την ασφάλεια στο Ντονμπάς, για την ασφαλή και ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο στενό του Κερτς και την Αζοφική Θάλασσα και για την απελευθέρωση των Ουκρανών πολιτικών κρατουμένων και ομήρων από τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι σποραδικοί βομβαρδισμοί από τον ουκρανικό στρατό σε θέσεις των πολιτοφυλακών που ελέγχουν τις αυτοαποκαλούμενες ΛΔ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Χιζχόφ, δήλωσε χτες πως η «Gazprom» είναι έτοιμη να ανανεώσει για άλλα δέκα χρόνια την υπάρχουσα συμφωνία (λήγει στα τέλη του 2019) για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Χαρακτήρισε την τωρινή σύμβαση «δίκαιη και ισορροπημένη», ωστόσο οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία (31/3) ίσως αλλάξουν τα δεδομένα, πρόσθεσε. Πάντως η Ουκρανία δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένη με μια «απλή παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας», ζητώντας καλύτερους όρους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ