Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στα μέσα Φλεβάρη η νέα τριμερής Σύνοδος στο Σότσι

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Την πραγματοποίηση νέας τριμερούς Συνόδου Κορυφής για τη Συρία, στις 14 Φλεβάρη στο Σότσι, μεταξύ των Προέδρων των Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας ανήγγειλε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι τα δύο βασικά ζητήματα στην ατζέντα θα είναι η κατάσταση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και η ανακοίνωση των ΗΠΑ για «αποχώρηση» των στρατευμάτων τους από το συριακό έδαφος.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι «κάποιες δυτικές» χώρες παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκράτες της οργάνωσης - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», για να εμποδίσουν την εφαρμογή της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για τη δημιουργία «αποστρατικοποιημένης» ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ (όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο προπύργιο τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών). Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΧΟΥΡΙΕΤ», ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Ρωσία δεν απορρίπτει κατηγορηματικά το τουρκικό σχέδιο για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη Βόρεια Συρία. Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί η Αγκυρα δεν θέλει την επιστροφή του συριακού στρατού στο Μανμπίτζ και σε άλλες κουρδικές περιοχές, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι δεν το επιθυμεί γιατί θα συνεχίσουν να δρουν οι ένοπλοι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG, που για την Τουρκία θεωρούνται «τρομοκράτες». «Αυτό θα βλάψει τα συμφέροντα της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο 24ωρο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις νέες προσπάθειες τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ταχρίρ αλ Σαμ» να στήσουν προβοκάτσια με τη χρήση χημικών σε βάρος αμάχων της επαρχίας Ιντλίμπ, προσθέτοντας πως μισθοφόροι της ΜΚΟ «Λευκά Κράνη» (που συνεργάζονται με τζιχαντιστές και ξένες μυστικές υπηρεσίες) έχουν στήσει σκηνικό για βιντεοσκόπηση πιθανής «επίθεσης» σε κάποια νοσοκομεία της περιοχής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org