Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με θέληση και ευαισθησία

Δημιουργία του Λ. Αρβανιτάκη
Δημιουργία του Λ. Αρβανιτάκη
Μία ξεχωριστά ενδιαφέρουσα έκθεση άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας τις πύλες της στο φιλότεχνο κοινό. Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), φιλοξενείται (έως 15/11), έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1977 και είναι κοινωνικό - συνδικαλιστικό όργανο. Οπως μάς είπε η πρόεδρός του, Ευαγγελία Κοντογεωργάκη, «εκπροσωπεί τους βαριά κινητικά ανάπηρους της χώρας, με σκοπό την κοινωνική ένταξη και αλληλοαποδοχή τους από την κοινωνία. Τα μέλη μας, τα οποία ασχολούνται κυρίως με τη ζωγραφική, έχουν παρουσιάσει έργα τους σε αρκετές εκθέσεις που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με δήμους της χώρας».

Τοπία από τις γωνιές της Ελλάδας, νεκρές φύσεις με αντικείμενα απλά και αγαπημένα, καράβια ταξιδιάρικα, αλλά και πρόσωπα οικεία, είναι μερικά από τα θέματα που θα δει κανείς στην έκθεση. Εργα δουλεμένα με πινελιές ευαισθησίας, δύναμης, θέλησης και αισιοδοξίας. Δημιουργίες, οι οποίες τις περισσότερες φορές ξεκίνησαν από την ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας, για να καταλήξουν μέσα από τους δρόμους της καρδιάς, σε ολοκληρωμένη εικαστική πρόταση.

Εργα δουλεμένα με σπάτουλα και πινέλο, που χαρακτηρίζονται από απλή διάθεση, παρουσιάζει ο Γιάννης Πετρίτης, ενώ ο Α. Μπαξεβανίδης, παρότι ακινητοποιημένος στην αναπηρική καρέκλα, δεν ξέχασε την παλιά του αγάπη, τη ζωγραφική. Σ' αυτή την έκθεση παρουσιάζει τοπιογραφία, νεκρές φύσεις και πορτρέτα. Αυτοδίδακτη η Μαρία Αποστόλου έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις. Μέσο έκφρασης των συναισθημάτων της και επικοινωνίας με το κοινό αποτελεί η ζωγραφική για τη Μαρία Μαντζαράκη, που ξεκίνησε την εικαστική της ενασχόληση το 1989. Με αρκετές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις είναι και ο Αλκης Νεκτάριος Λέκκας, ο οποίος το 1991 έκανε τις πρώτες γραμμές στο σχέδιο, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά το κεφάλι του.

Εργο του Γ. Πετρίτη
Εργο του Γ. Πετρίτη
Στα μονοπάτια της αφαίρεσης, αλλά και στο χώρο της παραστατικής ζωγραφικής κινείται η δημιουργία του Ηλία Ραυτόπουλου. Τα έργα του, ζωγραφισμένα με το στόμα, χαρακτηρίζονται για την ευαισθησία τους. Τυχαία, από τη συνάδελφό του Γεωργία, ανακάλυψε τη χαρακτική ο Σταύρος Β. Κάπαρης. Καράβια, ψάρια και βυθοί, θέματα από τη μυθολογία και την παράδοση, αποτελούν τον εικαστικό του κόσμο, που τον αποτυπώνει σε λεπτό φύλλο χαλκού και αλουμινίου. Τέλος, ο Λέανδρος Αρβανιτάκης, ξαναγύρισε στην παλιά του αγάπη, τη ζωγραφική, πριν τρία χρόνια, ενώ πρόσφατα έλαβε μέρος σε διεθνή έκθεση στη Μαδρίτη.


Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ