Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σχεδιασμοί ιδεολογικής χειραγώγησης

Το συντονισμό των κρατών - μελών της ΕΕ και στον πολιτισμό, για να «χρυσωθεί» το δηλητηριώδες «χάπι» του ιμπεριαλιστικού πολέμου στις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης αποφάσισε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ.

Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης, όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ήταν ο «ρόλος της Ευρώπης στο διαπολιτισμικό διάλογο», ιδιαίτερα μετά το γεγονός της 11ης Σεπτέμβρη. Ο υπουργός είπε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, έδωσε εντολή στους αρμόδιους επιτρόπους για «πρωτοβουλίες», ώστε να «πειστούν» οι ευρωπαϊκοί και μεσογειακοί λαοί ότι η επίθεση στο Αφγανιστάν δε συνιστά «σύγκρουση πολιτισμών», αλλά και να αναδειχτεί ως λύση ο «διαπολιτισμικός διάλογος». Πίσω από αυτές τις λέξεις, κρύβεται η επιδίωξη της ΕΕ να χειραγωγήσει τους λαούς της Ευρώπης -και της ευρύτερης περιοχής- για να αμβλυνθεί το κλίμα αντίστασης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που άρχισε να αναπτύσσεται και σε μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος από όσο υπολόγιζαν οι ιμπεριαλιστές. Χαρακτηριστική είναι η ομολογία του υπουργού, ότι ο σχεδιασμός αυτός αφορά και το «εσωτερικό» των κρατών - μελών της ΕΕ.

Δυστυχώς και σ' αυτόν το σχεδιασμό, η ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύεται «πρωτοπόρα», αναλαμβάνοντας μάλιστα το δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος, αφού αντικειμενικά θα «δουλέψει» στα Βαλκάνια και στις μεσογειακές χώρες. Ηδη, ο Ε. Βενιζέλος με επιστολές του στους ομολόγους του των Βαλκανίων και του Μεσογειακού Φόρουμ, μιλά για οργάνωση δύο συναντήσεων με αυτό το θέμα, στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2002 με τις βαλκανικές χώρες και την ίδια περίοδο, στην Αθήνα, με τις χώρες του Μεσογειακού Φόρουμ. Μάλιστα, όσον αφορά στα Βαλκάνια - στα οποία κατά τον υπουργό «η Ελλάδα πρέπει να έχει μια πιο "επιθετική" παρουσία» - το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα μόνιμο όργανο διαβαλκανικής «πολιτιστικής συνεργασίας». Τόσο αγωνιά η ελληνική κυβέρνηση για να πρωτοστατήσει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που η Ελλάδα θα αναλάβει και το κόστος αυτής της μόνιμης συνεργασίας, όπου δεν αντέχουν οικονομικά οι άλλες βαλκανικές χώρες.

Το συμβούλιο ασχολήθηκε, επίσης, με το ρόλο του Πολιτισμού στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», για τον οποίο «χρειάζονται περισσότερα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό», ενώ, όπως είπε ο υπουργός, το Συμβούλιο εξέδωσε και ψήφισμα για την επιστροφή των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στους τόπους προέλευσής τους. Τέλος, ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι στις 5 και 6/12 θα συγκληθεί στη Ρώμη ευρωπαϊκή διάσκεψη με πρωτοβουλία των ολυμπιακών επιτροπών της ΕΕ και της πολιτιστικής επιτροπή της ΔΟΕ, για τη σχέση πολιτισμού - Oλυμπιακών Αγώνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάζει «πλάτη» στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό από Βαλκάνια έως Μαύρη Θάλασσα(2021-05-14 00:00:00.0)
«Απαραίτητη» η ένταξη στην ΕΕ λέει η Μογκερίνι...(2019-09-04 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί δράσης στην οικονομία σε όφελος των μονοπωλίων(2014-05-09 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε με αλισβερίσι στην Αλβανία(2014-02-22 00:00:00.0)
Αντιδραστικό «πολιτιστικό μέτωπο»(2003-10-04 00:00:00.0)
Θα πάρουν απάντηση στη Λαϊκή Αντισύνοδο, στη Θεσσαλονίκη(2003-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ