Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εφιαλτικά σενάρια για την παιδεία...

Ενα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς παιδεία περιγράφουν τα σενάρια για «το μέλλον της εκπαίδευσης στην αναδυόμενη οικονομία της γνώσης», τα οποία συζητήθηκαν χτες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη με τη συμμετοχή και ξένων επιστημόνων.

Βασικό συμπέρασμα από τη συζήτηση, η οποία δεν επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο της μάθησης, αλλά κυρίως στους τρόπους παροχής της, ήταν ότι η μάθηση τείνει να γίνει... προσωπική υπόθεση και αυτό που αντιμετωπίστηκε ως η πρόκληση ήταν η σχέση που θα έχουν μεταξύ τους τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά συστήματα και νέες μέθοδοι μάθησης.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε λόγος για το ρόλο των επιχειρήσεων που επιδιώκουν πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση στο όνομα της ανταπόκρισης του εκπαιδευτικού αποτελέσματος με τις ανάγκες τους, την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο εκπαιδευτικό σύστημα και την παροχή εκπαίδευσης μέσα από εναλλακτικές μορφές π.χ. τηλε-εκπαίδευση. Οπως έχει ήδη διαφανεί, η χρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας στην εκπαίδευση, θα αποτελέσουν υπόθεση μιας νέας ολιγαρχίας που τείνει να διαμορφωθεί στο χώρο της παροχής της γνώσης. Μια θέση σε αυτή διεκδικεί άλλωστε και το ίδιο το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη, το οποίο ήδη συμμετέχει στη διαμόρφωση προγραμμάτων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ