Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πολυτεχνείο, Διεθνής Μέρα Φοιτητών και υπουργοί του κεφαλαίου

Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, μας ενημερώνουν ότι από φέτος ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου εντάσσεται στην Παγκόσμια Ημέρα Φοιτητών (17 Νοέμβρη). Και μάλιστα μετά από πρωτοβουλίες του κ. Π. Ευθυμίου (του υπουργού ιδιωτικοποίησης της παιδείας) και του κύριου Δ. Κλάδη (ναι! του ειδικού κατεδάφισης της ανώτατης εκπαίδευσης, που συμμετείχε στη διαμόρφωση των εκτρωμάτων της Μπολόνια και της Πράγας)!

Οχι πως τους έπιασε ο πόνος για την αναβάθμιση του γιορτασμού του Πολυτεχνείου. Αν ήταν έτσι δε θα πετσόκοβαν οι ίδιοι το γιορτασμό στα σχολεία. Ούτε για την Παγκόσμια Μέρα Φοιτητών. Ετσι κι αλλιώς ξεχασμένη την είχανε τόσα χρόνια (ανακηρυγμένη σαν τέτοια από το 1941!). Εκτός των άλλων είναι «δική μας επέτειος», επέτειος του αντιφασιστικού αγώνα, της παγκόσμιας πάλης των φοιτητών.

Σε όλο τον κόσμο αυτή τη μέρα οι φοιτητές αναπτύσσουν τη δράση και τις διεκδικήσεις τους. Ετσι κι αλλιώς, για ενημέρωση του υπουργού, ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου ανέκαθεν θεωρούνταν από το παγκόσμιο φοιτητικό κίνημα ως μια κορυφαία εκδήλωσή του. Ανθρακες λοιπόν ο θησαυρός...

Η ουσία όμως είναι άλλη: Η υπονόμευση του παλλαϊκού γιορτασμού και του περιεχόμενου του. Οπως το Πολυτεχνείο ενοχλεί, με το ανατρεπτικό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμά του και κάθε χρόνο αναπτύσσεται μια πολύμορφη προσπάθεια να διαστρεβλωθεί, να αποκρυφτεί (τι κρίμα που τα συνθήματα δε σβήσανε ούτε από τις πύλες ούτε από τις καρδιές), το ίδιο και η Διεθνής Μέρα Φοιτητών.

Σύμφωνα με το υπουργείο εφέτος θα γιορτάσουμε την αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία!

Αφού έτσι είναι, γιατί να μη γιορτάσουμε και τη συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, και αντί εκδηλώσεις μνήμης, τιμής και αγώνα να μην πραγματοποιήσουμε στις σχολές καμπάνια ενημέρωσης και στρατολογίας για το μισθοφορικό στρατό (όπως έκανε η κυβέρνηση πρόσφατα στο ΤΕΙ της Καλαμάτας);

Για ενημέρωση του υπουργείου και των συν αυτώ, ο γιορτασμός της εξέγερσης του Νοέμβρη θα γίνει φέτος. Μαζικός, αγωνιστικός, παλλαϊκός. Και η πορεία προς την πρεσβεία.

Επίσης προς ενημέρωση των κάθε λογής παραχαρακτών της πραγματικότητας και της ιστορίας, η 17η Νοέμβρη έχει ανακηρυχτεί από τη Διεθνή Ενωση Φοιτητών και εκατοντάδων φοιτητικών ομοσπονδιών και συνδικάτων σαν μέρα δράσης των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας (που υλοποιεί ακάθεκτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) και σαν παγκόσμια μέρα δράσης για την ειρήνη ενάντια στον άδικο πόλεμο (που με τόση σπουδή συμβάλλει η ελληνική κυβέρνηση) και το ρατσισμό.

Ο φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου θα είναι, το υποσχόμαστε, η καλύτερη δυνατή συμβολή του νεολαιίστικου κινήματος της χώρας μας σε αυτή την κατεύθυνση. Κρατώντας τη φλόγα, τα μηνύματα, τα συνθήματα του Νοέμβρη ζωντανά. Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει στο υπουργείο, την κυβέρνηση, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ...


Ν. ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ