Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Ετοιμάζεται ο αγωνιστικός γιορτασμός

Πρώτη συνάντηση χτες της Επιτροπής Γιορτασμού. Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ, ενάντια στις προσπάθειες διαστρέβλωσης των μηνυμάτων της εξέγερσης

Η πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής Φορέων, για τον τριήμερο γιορτασμό της ηρωικής επετείου του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο της Πρυτανείας του Ιδρύματος στην Πολυτεχνειούπολη. Εκτός από τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων, του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων της περιόδου της χούντας, η Ενωση Μητέρων και εργατικά σωματεία.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση, συζητήθηκε το πλαίσιο της διακήρυξης για το φετινό γιορτασμό και εκφράστηκε η ανάγκη αυτό να κινείται σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, όπως ταιριάζει στα μηνύματα της εξέγερσης και να συνδέεται με τη σημερινή κατάσταση. Παράλληλα, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των φορέων για την προσπάθεια υποβάθμισης των μηνυμάτων και της σημασίας της επετείου από την κυβέρνηση. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της διακήρυξης του αγωνιστικού γιορτασμού.

Σύμβολο πάλης λαού και φοιτητών

«Η κυβέρνηση του πολέμου, η κυβέρνηση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της μετατροπής των πτυχίων σε φθηνά bachelor έρχεται να επιβάλει το χαρακτήρα του γιορτασμού του Πολυτεχνείου! Δε θα το επιτρέψουμε!», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εντάξει την ηρωική επέτειο στην Παγκόσμια Μέρα Φοιτητών, με προφανή σκοπό να αλλοιώσει το χαρακτήρα και τα μηνύματα του γιορτασμού.

«Και ο φετινός γιορτασμός θα είναι μαζικός, αντιιμπεριαλιστικός, παλλαϊκός», τονίζει η ΠΚΣ και επισημαίνει ότι «ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου ανέκαθεν θεωρούνταν από το παγκόσμιο φοιτητικό κίνημα ως μια κορυφαία εκδήλωση της Παγκόσμιας Μέρας Φοιτητών. Γιατί, λοιπόν, τους έπιασε ο πόνος τώρα;».

Απέναντι στις προσπάθειες διαστρέβλωσης του χαρακτήρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η ΠΚΣ απαντάει «πως η 17η Νοέμβρη είναι σύμβολο πάλης του λαού και των φοιτητών ενάντια στη δικτατορία, μέρα αντιιμπεριαλιστικής μνήμης και αντιφασιστικού αγώνα. Είναι η μέρα, που οι φοιτητές όλου του κόσμου διατρανώνουν τη θέλησή τους για Παιδεία Δημόσια και Δωρεάν, για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και πόλεμο, για μια κοινωνία όπου οι λαοί θα αυτοκαθορίζουν τη μοίρα τους ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση». Και στην ανακοίνωσή της η ΠΚΣ καταλήγει: «Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο αντίστασης. Εδειξε πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, πως το φοιτητικό κίνημα μαζί με το λαό μπορούν να νικήσουν οποιοδήποτε αντίπαλο. Θα μας βρουν μπροστά τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ