Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ενδοαστικές διεργασίες ενόψει των πρόωρων εκλογών...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Αναταράξεις», νέες ζυμώσεις και ενδοαστικές διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ προκαλούν οι πρόωρες εκλογές της 9ης Απρίλη, έπειτα και από την προχτεσινή απόφαση του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Αβι Γκαμπάι, να ανακοινώσει, σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή, τη διάλυση της «Σιωνιστικής Ενωσης», που δημιουργήθηκε το 2014 σε συνεργασία με το κόμμα «Χατνουά» («Κίνημα») της πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ και πρώην στελέχους των Εργατικών, Τζίπι Λίβνι.

«Ηλπιζα και πίστευα ότι αυτή η συμμαχία θα μας επέτρεπε (...) να δημιουργήσουμε μια αληθινή ένωση. Αλλά οι ψηφοφόροι είναι έξυπνοι, είδαν τι γινόταν και απομακρύνθηκαν από εμάς», είπε ο Γκαμπάι, παρούσης της Λίβνι, στη διάρκεια συνεδρίασης των βουλευτών της «Σιωνιστικής Ενωσης» που αναμεταδιδόταν απευθείας από την ισραηλινή τηλεόραση. Η εξέλιξη αιφνιδίασε την Λίβνι και την ανάγκασε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, αποφεύγοντας να αντιδράσει εν θερμώ.

Χτες, μιλώντας σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, η Λίβνι κατηγόρησε τον Γκαμπάι για σεξισμό, θεωρώντας ότι προέβη στη διάλυση της «Σιωνιστικής Ενωσης» με τον συγκεκριμένο τρόπο για να φανεί πιο αρρενωπός. «Τουλάχιστον εγώ έχω μία ιδεολογία, κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί ο αρχηγός των Εργατικών» είπε η Λίβνι, κατηγορώντας στη συνέχεια για προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα και ιδεολογικό στίγμα και τον πρώην αρχηγό του ισραηλινού στρατού Μπένι Γκαντζ, που πριν από μια βδομάδα ανακοίνωσε και αυτός νέο κόμμα, που το ονόμασε «Κόμμα Ισραηλινής Ανθεκτικότητας», ενόψει των εκλογών του Απρίλη.

Η «Σιωνιστική Ενωση», που διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Κνέσετ, είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του 2015 24 έδρες. Το μέλλον της συμμαχίας φαινόταν αβέβαιο αφότου ανέλαβε την ηγεσία των Ισραηλινών Εργατικών ο Γκαμπάι, το 2017. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφερναν τη «Σιωνιστική Ενωση» πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με τα προγνωστικά να αναφέρουν πως δύσκολα θα έβγαζε ακόμη και οκτώ έδρες.

Ολοκλήρωσαν το «Τείχος της Θάλασσας»

Το ίδιο διάστημα, το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 10» μετέδωσε πως ολοκληρώθηκε το ισραηλινό θαλάσσιο τσιμεντένιο τείχος κατά μήκος της ακτής Ζικίμ του νότιου Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Το ισραηλινό θαλάσσιο τείχος «Απαρτχάιντ» εκτείνεται σε βάθος 200 μέτρων, έχει πλάτος 50 μέτρα και ύψος 7 και έχει εξοπλιστεί με «έξυπνα» συστήματα ανίχνευσης κίνησης και κατασκοπείας. Η κυβέρνηση Νετανιάχου το είχε βάλει μπροστά πριν από επτά μήνες, με κόστος αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο μελλοντικών σχεδίων κλιμάκωσης της κατοχής και της βίας σε βάρος των Παλαιστινίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκλήσεις για εκλογές μετά από την παραίτηση Λίμπερμαν(2018-11-15 00:00:00.0)
Μετεκλογική διελκυστίνδα με το λαό εγκλωβισμένο(2015-03-22 00:00:00.0)
Συνέχεια στην αντιδραστική πολιτική(2015-03-19 00:00:00.0)
Δεδομένη η αντιλαϊκή πολιτική(2015-03-18 00:00:00.0)
Η Λίβνι πιθανότερη διάδοχος του Ολμέρτ(2008-08-22 00:00:00.0)
Τάζει δολάρια και «ελπίδες» στον Αμπάς(2007-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ