Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολιγόμηνες παρατάσεις για ΦΠΑ σε νησιά και πρώτη κατοικία

Η διατήρηση του «μειωμένου» συντελεστή ΦΠΑ που έχει απομείνει για την τελευταία ομάδα νησιών του Αιγαίου και η δυνατότητα επανεξέτασης ανά εξάμηνο, με τη σύμφωνη γνώμη και με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Μάλιστα η ολιγόμηνη παράταση συνδέεται για μια ακόμα φορά από την κυβέρνηση με το απαράδεκτο στοίβαγμα και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και συγκεκριμένα, όπως ρητά αναφέρεται, με την υπέρβαση της δυναμικότητας φιλοξενίας για κάθε νησί «όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε κέντρου».

Σύμφωνα με την ΠΝΠ:

-- «Είναι δυνατή η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ επί ένα εξάμηνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον: Ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κάθε νησιού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της έκδοσης της απόφασης (...) υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου».

-- Ο μέσος ετήσιος αριθμός φιλοξενουμένων «υπολογίζεται ανά εξάμηνο, τον Ιούνιο και Δεκέμβριο κάθε έτους, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας και υπό την επίβλεψη υπηρεσίας που θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

-- Ειδικά για την πρώτη εξάμηνη παράταση, η απόφαση εκδόθηκε «με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας».

Στην ίδια ΠΝΠ προβλέπεται η δίμηνη παράταση (μέχρι 28/2/2019) του νόμου 3869/2010 (νόμου Κατσέλη) αναφορικά με το καθεστώς δικαστικής προστασίας που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια. Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και τραπεζίτες προχώρησαν στη συγκρότηση «κοινής ομάδας εργασίας», με στόχο - όπως λένε - τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου υποτίθεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας το οποίο «θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών».

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα «όρια προστασίας» στην πρώτη κατοικία θα συρρικνωθούν σε ό,τι αφορά τόσο τις αντικειμενικές τιμές όσο και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ για το 2019 προβλέπονται χιλιάδες πλειστηριασμοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια(2020-04-24 00:00:00.0)
Μέτρα - υποκρισία για τους εγκλωβισμένους σε άθλιες συνθήκες(2020-03-18 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου για τις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών(2018-09-22 00:00:00.0)
Στάση εργασίας ενάντια στην απληρωσιά(2017-11-15 00:00:00.0)
Ελλείψεις στο 90% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων(2016-12-16 00:00:00.0)
Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης(2016-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ