Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
Υπαρκτός ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου

«Ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της κατάρρευσης της διεθνούς τάξης», εκτίμησε ο Ρώσος Πρόεδρος

Ο Βλ. Πούτιν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Copyright 2018 The Associated

Ο Βλ. Πούτιν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
ΜΟΣΧΑ.--

Σε μια σειρά από διεθνή και εθνικά ζητήματα αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην καθιερωμένη εφ' όλης της ύλης ετήσια συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες. Περιγράφοντας την όξυνση των ανταγωνισμών παγκόσμια, προέβλεψε ότι «ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της κατάρρευσης της διεθνούς τάξης» και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο αυξανόμενος κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου.

Απαντώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF για τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, επανέλαβε πως «αν αμερικανικοί πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας τοποθετηθούν στην Ευρώπη, η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα». Ο ίδιος σημείωσε ότι στους «αναλυτές της Δύσης» υπάρχει μια συζήτηση για να μειωθεί το κατώτατο όριο χρήσης πυρηνικών όπλων. «Η μείωση του κατώτατου ορίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια πυρηνική καταστροφή», προειδοποίησε.

Οσον αφορά την «κούρσα» των εξοπλισμών, τη δικαιολόγησε λέγοντας πως η Ρωσία θέλει μόνο να διατηρήσει την ισορροπία της με νέα όπλα: «Διατηρούμε μόνο την ισορροπία, διασφαλίζουμε την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Πούτιν. Ακόμη, ερωτώμενος για τα ρωσικά αποθέματα φυσικού αερίου, είπε ότι «η Ρωσία έχει τα περισσότερα απ' όλο τον κόσμο», προσθέτοντας ότι μόνο τα αποθέματα της χερσονήσου Γιαμάλ είναι συνολικά 67 τρισ. κυβικά μέτρα. Ο όγκος των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας το 2018 θα σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 200 δισ. κυβικά μέτρα, είπε.

Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία

Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για το καθεστώς της Κριμαίας και τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, μετά και από το επεισόδιο στον πορθμό του Κερτς.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε πως εφόσον υπήρξε δημοψήφισμα στην Κριμαία, «δεν είναι βίαιη προσάρτηση». Για το μέλλον των 24 Ουκρανών ναυτών που συνελήφθησαν στα Στενά του Κερτς (25 Νοέμβρη) και ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους, ο Πούτιν είπε ότι «οι έρευνες είναι σε εξέλιξη» και η τύχη τους «θα καθοριστεί σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δίκης». Πάντως, επανέλαβε πως το περιστατικό ήταν «στημένη πρόκληση» από την ουκρανική πλευρά, η οποία «προσδοκούσε να υπάρξουν νεκροί και έχει λυπηθεί (σ.σ. η ουκρανική κυβέρνηση) που αυτό δεν συνέβη».

Για την Ανατολική Ουκρανία δήλωσε πως οι προσπάθειες επίλυσης πολιτικών προβλημάτων με στρατιωτικά μέσα «είναι καταδικασμένες να αποτύχουν». Ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία επιδιώκει «ειρήνη και ευημερία σε όλη την Ουκρανία, ιδιαίτερα στο Ντονμπάς. Μας ενδιαφέρει, γιατί η Ουκρανία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους μας. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών Ουκρανίας - Ρωσίας, παρά τις προσπάθειες των σημερινών αρχών του Κιέβου, αυξάνεται, ιδιαίτερα το περασμένο έτος».

Σε ερώτηση, τέλος, για την ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας, ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε «τουρκικό» το Οικουμενικό Πατριαρχείο και σχολίασε: «Εκεί γίνονται οι διορισμοί, εκεί βρίσκονται τα χρήματα, που είναι το κύριο. Το βασικό κίνητρο του κ. Βαρθολομαίου ήταν να υπάγει στη δικαιοδοσία του την επικράτεια της Ουκρανίας και επιπλέον να αποκομίσει οφέλη από αυτό. Νομίζω ότι αυτό ήταν το κύριο κίνητρο, εκτός φυσικά από τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ