Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές Λουτ στη Λευκωσία

Σήμερα θα έχει νέες συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε «δημιουργική και παραγωγική» τη συνάντηση που είχε την Κυριακή το πρωί ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Ο Προδρόμου δεν έδωσε πολλά στοιχεία για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ενώ πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε στο μέσο κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη διαπραγμάτευση και τη συνέχεια του Κυπριακού και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τα πολλά σχόλια».

Χτες το πρωί, η Λουτ συνάντησε και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τον οποίο επίσης η συνάντηση χαρακτηρίστηκε «παραγωγική» (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ηγεσίας του ψευδοκράτους, Μπαρίς Μπουρτσιού).

Οπως ανακοινώθηκε, σήμερα Τρίτη η Λουτ θα έχει νέες συναντήσεις, τόσο με τον Αναστασιάδη όσο και με τον Ακιντζί. Οπως είπε ο Μπουρτσιού, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για τον καθορισμό των όρων αναφοράς, δηλαδή μιας κοινής βάσης για να ξεκινήσει μια νέα φάση του παζαριού. Τα ελληνοκυπριακά ρεπορτάζ εμφάνιζαν πάντως τη Λουτ να προσέρχεται στις συναντήσεις με ...συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο δίκτυο «Euronews», ο Ν. Αναστασιάδης επανέφερε την πρόταση που έχει καταθέσει τον τελευταίο καιρό «για να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερο αισθήματα ασφάλειας». Οπως ισχυρίστηκε ξανά, «η αποκέντρωση μεγάλου αριθμού εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση προς τις πολιτείες θα δημιουργούσε το αίσθημα ασφάλειας στους Τουρκοκυπρίους ότι ουδείς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή τους και ως εκ τούτου η θετική ψήφος που αξιώνονται, όχι να τους αφαιρεθεί αλλά να ασκείται τότε και μόνο εφόσον η οποιαδήποτε απόφαση κεντρικής κυβερνήσεως ή θεσμικών οργάνων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Παράλληλα, χτες, στο περιθώριο της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Παλαιστίνης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος είχε διμερή συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη, ώστε να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και το Κυπριακό, χωρίς να γίνουν περισσότερα γνωστά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ