Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σαφέστατος

«Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα να μη δημιουργήσει εμπόδια στις γεωτρήσεις που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει με αποκλειστική συνέντευξή του ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ». Κάπως έτσι παρουσιάστηκε από την πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ η συνέντευξη του Αμερικανού αξιωματούχου στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως «εγγυητής» της ασφάλειας στην Ανατ. Μεσόγειο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, έναντι της κακόβουλης Τουρκίας. Είναι όμως έτσι; Ας δούμε τι απάντησε ακριβώς ο Μίτσελ: «Δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία. Είδαμε τι συνέβη με την ΕΝΙ, οπότε παρακολουθούμε αυτά τα πράγματα πολύ προσεκτικά». Δηλαδή, οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή για να προστατεύσουν τις γεωτρήσεις όπου εμπλέκονται αμερικανικά κεφάλαια και για να μη γίνει αυτό που έγινε με την ιταλική ENI, η οποία ματαίωσε τις γεωτρήσεις επειδή παρενοχλούνταν από την Τουρκία. Οσο για την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ο Μίτσελ απαντάει επί λέξει: «Η Κύπρος (...) όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα, έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θα το κάνει με τρόπο που να είναι δίκαιος, με τη συμμετοχή όλων (...) Ελπίζω να τους συμπεριλάβουν όλους. Δεν θέλουμε να δούμε την εκμετάλλευση αυτών των πόρων να γίνει εμπόδιο στην πολιτική διαδικασία στο νησί». Οι απαντήσεις αυτές μόνο ως πίεση προς την Κύπρο μπορούν να εκληφθούν, για να αποδεχτεί τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην επικράτειά της, όπως ακριβώς επιδιώκει και η Τουρκία, ανεξάρτητα από την όποια διευθέτηση του Κυπριακού.

ΝΑΤΟικός...

Οταν μια από τις πλέον εθνικιστικές φωνές εναντίωσης στη συμφωνία των Πρεσπών φτάνει να λέει ότι αν η ΝΔ βγει κυβέρνηση, θα πρέπει απλά να επαναδιαπραγματευτεί μερικές πλευρές αυτής της συμφωνίας, αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο κάλπικη είναι η δικομματική αντιπαράθεση που στήνεται γύρω από το λεγόμενο Μακεδονικό. Ο λόγος για την εφημερίδα «Δημοκρατία» και τον δημοσιογράφο Μ. Κοττάκη, ο οποίος, αναγνωρίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «κορυφαία γεωπολιτική επιλογή» για τις ΗΠΑ, καλεί τη ΝΔ να μην στείλει λάθος μήνυμα στη «δύση». Και ποιο είναι το σωστό «μήνυμα», κατά τη γνώμη της εφημερίδας; Οτι θα πρέπει να κάνει αυτό το ...«τόσο μεγάλο ρουσφέτι στις ΗΠΑ» (!), δηλαδή τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αλλά να ζητήσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα, δηλαδή διατυπώσεις που δεν θα αφήνουν περιθώρια αναγνώρισης «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικού έθνους». Τι επιβεβαιώνουν τέτοιες παρεμβάσεις; Οτι το πλαίσιο στο οποίο κινούνται τόσο οι υπερασπιστές όσο και οι πολέμιοι της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι δεδομένο και δεν είναι άλλο από το αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό πλαίσιο.

... «μονόδρομος»

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρείται επίσης δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πρωτοστατήσει για την ισχυροποίηση της θέσης των ΗΠΑ στα Βαλκάνια κόντρα στη Ρωσία, καθώς όπως γράφει και ο Μ. Κοττάκης, «από τις Πρέσπες περνά η αύξηση της διείσδυσης και της κυριαρχίας των ΗΠΑ» στην περιοχή μας. Γι' αυτό με κυνισμό σημειώνει ότι «άλλος δρόμος δεν υπάρχει» από την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, και μάλιστα «με τρόπο που θα αποκλείει κάθε πιθανότητα παρερμηνειών, ότι τάχα η καταψήφιση των Πρεσπών ισοδυναμεί με φιλορωσική κίνηση». Για το λαό, όμως, αυτή η συμφωνία είναι κακή και επικίνδυνη ακριβώς επειδή προωθεί αυτούς τους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα περιέχει το σπέρμα εθνικισμών και αλυτρωτισμών, που μπορούν στο μέλλον να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου. Αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα» για τα αστικά κόμματα και τους προπαγανδιστές τους, μπροστά στα οφέλη που φιλοδοξεί να αποκομίσει το κεφάλαιο από τη συμμετοχή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Γι' αυτό η «Δημοκρατία» και ο αρθρογράφος της κάνουν ειδική αναφορά στις μπίζνες εφοπλιστικών και ενεργειακών κολοσσών και γι' αυτό η ΝΔ ζητά ουσιαστικά μια ...καλύτερη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών.

Ομοιος τον όμοιο...

Τις τελευταίες μέρες, στη δικομματική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ παρείσεφρησε ένας πρώην (;) συνεργάτης του Ν. Παππά και του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος μετά τις εκλογές του 2015 και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση, μεγαλοπιάστηκε και έγινε εισοδηματίας, με βίλες και υψηλές διασυνδέσεις στον επιχειρηματικό κόσμο και όχι μόνο. Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτηρίζει «ξένο σώμα» και τον χρεώνει με φωτογραφικές «αποδείξεις» σε επιχειρηματίες που σήμερα τον αντιπολιτεύονται και προωθούν τη ΝΔ. Αυτό το μπαλάκι για το ποιος έχει περισσότερες σχέσεις με τον εν λόγω κύριο, μόνο απόδειξη της σαπίλας τους είναι. Οποια κι αν είναι η αλήθεια για τον συγκεκριμένο, αποτελεί πρόκληση να παριστάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον «άσπιλο» και «αμόλυντο» από τη σαπίλα ενός συστήματος που υπηρετεί με φανατισμό και που αποτελεί υπόβαθρο για κάθε είδους διαπλοκή με επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως είναι χυδαία η προσπάθεια της ΝΔ να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κομμουνιστική» τάχα δύναμη, που αναπαράγει όλες τις «παθογένειες» των αστικών κομμάτων και άρα δεν μπορεί να επικαλείται το «ηθικό πλεονέκτημα» της «αριστεράς». Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει και για τα δύο κόμματα αυτό που λέει ο λαός, «όμοιος τον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα»... Πολύ περισσότερο που ο καβγάς τους και γι' αυτό το θέμα γίνεται για να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα και σοβαρά για το κεφάλαιο, όπου συμπλέουν μέχρι κεραίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1737 Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής εγχόρδων Αντόνιο Στραντιβάρι.

1911 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζυλ Ντασσέν.

1913 Γεννιέται ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Βίλι Μπραντ, καγκελάριος της ΟΔ Γερμανίας την περίοδο 1969-1974.

1923 Ο βασιλιάς Γεώργιος Β', θεωρούμενος συνυπεύθυνος για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταλείπει την Ελλάδα, για να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση εναντίον του και εναντίον της μοναρχίας. Καθιερώνεται ο θεσμός της αντιβασιλείας.

1925 Αρχίζουν οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι). Το Συνέδριο έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως συνέδριο της εκβιομηχάνισης της ΕΣΣΔ.

1940 Ο Α. Χίτλερ υπογράφει την Οδηγία υπ' αριθ. 21 για την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»).

1942 Τμήμα του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης χτυπά την εμπροσθοφυλακή του ιταλικού συντάγματος Καρπενησίου, που είχε εκστρατεύσει με πλήρη δύναμη για την καταδίωξη των ανταρτών. Η μάχη αυτή, που έληξε με νίκη του ΕΛΑΣ, ήταν η πρώτη που έδωσε σε ανοιχτό χώρο κατά πολυάριθμης δύναμης του εχθρού.

1944 Τις πρώτες πρωινές ώρες ισχυρές βρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΕΛΑΣ σε Ζάππειο, Μακρυγιάννη, Βεΐκου - Φιλοπάππου και στο μέτωπο Νέας Σμύρνης - Καλλιθέας. Ο Αρδηττός μετατράπηκε σε «νεκρή ζώνη». Η λεωφ. Συγγρού πέρασε εξολοκλήρου στον έλεγχο του εχθρού.

1944 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ».

1945 Το Πατριωτικό Μέτωπο Βουλγαρίας σημειώνει θριαμβευτική νίκη στις εκλογές για τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, λαμβάνοντας το 88,1% των ψήφων. Το ΠΜ Βουλγαρίας αποτελούνταν από το Κομμουνιστικό, το Αγροτικό, το Σοσιαλδημοκρατικό - Εργατικό, το Ριζοσπαστικό - Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς και το κόμμα «Ζβένο». Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέλεξε τους 94 από τους 275 συνολικά βουλευτές του Πατριωτικού Μετώπου.

1962 Την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στο Κονγκό αποφασίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι, ισχυριζόμενος πως ήθελε να αποτρέψει τη σοβιετική εξάπλωση στην Αφρική.

1980 Εκρηξη που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Τελικώς, η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις αποσοβείται, με τους τραυματίες όμως να ανέρχονται σε 18.

1991 Συνέρχεται το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18-21/12/1991). Το Συνέδριο έβαλε το καθήκον της ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Κόμματος, εξέτασε τις αιτίες της δημιουργίας της δεξιάς σοσιαλδημοκρατικής παρέκκλισης των στελεχών που αποχώρησαν από το Κόμμα και εντάχθηκαν στον ΣΥΝ και επεξεργάστηκε πολιτική ανάπτυξης και στόχους πάλης προς όφελος των λαϊκών μαζών.

1991 Η Ελλάδα εντάσσεται στη Συμφωνία του Σένγκεν ως παρατηρητής.

1999 Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Ρομπέρ Μπρεσόν.

2001 Πεθαίνει ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org