Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σωτηρία με λένε» στην Αθήνα

Μετά τη μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, το θεατρικό έργο «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου, την οποία η ίδια η Μπέλλου είχε εξουσιοδοτήσει να γράψει τη βιογραφία της, έρχεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, από τις 14 Δεκέμβρη, για λίγες παραστάσεις, με την Εφη Σταμούλη και την Ελλη Χατζεϊπίδου.

Λίγες ώρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της, η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια δεν σταματά να μιλά για την πολυτάραχη ζωή της: Τα πρώτα χρόνια στη Χαλκίδα, η αναχώρηση για την Αθήνα μια μέρα μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, η συνεργασία με τον Τσιτσάνη.

Η Σοφία Αδαμίδου σημειώνει: «H τραγουδίστρια που για μισόν αιώνα "κεντούσε" μέσα από το τραγούδι της τα βάσανα, τους καημούς, τα "θέλω" των απλών ανθρώπων του μόχθου, έδωσε φτερά σε πολλά τραγούδια, κάνοντάς τα αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής ψυχής. Οι δυνατές, συγκλονιστικές, μοναδικές ερμηνείες της δεν περιορίστηκαν στο να ψυχαγωγήσουν, αλλά κατάφεραν να συνεπάρουν, αγγίζοντας πολύ συχνά ευρύτερες κοινωνικές καταστάσεις. Γι' αυτό και η Σωτηρία των αθάνατων λαϊκών τραγουδιών θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές μας. Η ψυχή της πλασμένη λες από δίψες αμέτρητες, από ανθούς βιαστικούς, έτρεχε, φλογιζόταν από την περιπέτεια. Να τα ζήσει όλα. Και τα έζησε όλα. Να τα νιώσει όλα. Και τα ένιωσε όλα. Ευτυχισμένες και δυστυχισμένες στιγμές. Επιτυχίες και αποτυχίες. Αγάπη και διαψεύσεις. Χρόνια γεμάτα, πλούσια σε εμπειρίες, δυσκολίες, βάσανα, καημούς, χαρές, σχόλια, αντιθέσεις, καλλιτεχνικές επιτυχίες».

Σημείωμα σκηνοθέτριας: «Λίγα πράγματα μπορεί κανείς να προσθέσει δίπλα στο όνομα της Σωτήρας - όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της - χωρίς να ακουστούν κοινότοπα και χιλιοειπωμένα. Η Σωτηρία Μπέλλου αγωνίστηκε σε όλη της την - αδιαμφισβήτητα μυθιστορηματική - ζωή ενάντια σε όσα το ένστικτο και η συνείδησή της της υπαγόρευαν, έχοντας μοναδικό σκοπό της να είναι και να νιώθει ελεύθερη».

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία - Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου. Σκηνικά - Κοστούμια: Ολγα Χατζηιακώβου. Προσαρμογή σκηνικού στο Θέατρο του Νέου Κόσμου: Μαρία Καραδελόγλου. Σχεδιασμός φωτισμών - Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου. Ηχητική επιμέλεια: Γιάννης Πειραλής. Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου. Παραστάσεις: Τετάρτη 18.30, Παρασκευή 21.15, Σάββατο 18.30, Κυριακή 21.30.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ